Supravegherea de Vecinătate în Republica Moldova: apel către liderii de ONG-uri



Logo Supraveghere Vecinatate Color PNGAsociaţia Obştească „Eco-Răzeni” continuă să implementeze în Republica Moldova programul Supraveghere de Vecinătate, lansat în martie 2013, realizat în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei.

Programul este unul nou pentru ţara noastră, însă practica multor ţări, printre care: Estonia, Norvegia, Irlanda, au demonstrat pe parcursul mai multor ani eficienţa acestuia. Rezultatele primului an de activitate în Republica Moldova a dovedit că programul este un model econom şi eficient, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc.

Programul prevede implicarea cetăţenilor pentru a contribui la prevenirea şi diminuarea numărului de infracţiuni, sporirea cooperării între autorităţi şi comunitate, creşterea încrederii între vecini pentru a asigura un mediu normal de viaţă fără crime şi să reducă sentimentul de frică faţă de criminalitate. Este orientat spre a ajuta cetăţenii să-şi asigure protecţia membrilor familiei, vecinilor, precum şi bunurile acestora. Programul poate să schimbe calitativ spre bine condiţiile de viaţă şi siguranţa unui cartier.

În acest context, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” lansează un apel către liderii de ONG-uri de a se implica şi a contribui la crearea de sectoare de supraveghere în localităţile în care activează. Pentru a crea un sector de supraveghere de vecinătate este necesar acordul vecinilor. Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” este gata sa ofere materiale distributive pentru a informa vecinii şi a le explica cum un sector va putea să îmbunătăţească viaţa localnicilor.

Detalii despre cum funcţionează supraveghere de vecinătate puteţi găsi în ghid: http://supravegheredevecinatate.files.wordpress.com/2013/07/ghid_supraveghere-de-vecinatate_moldova.pdf sau urmări un material video https://www.youtube.com/watch?v=Q-EZ16zoN9g

Dacă doriţi să creaţi un sector de supraveghere în localitatea Dvs şi să faceţi o schimbare spre bine, contactaţi-ne şi vă vom oferi gratuit tot suportul necesar. Date de contact: 026895146 sau ecorazeni@gmail.com

Detalii:
http://supravegheredevecinatate.wordpress.com/
https://www.facebook.com/supravegheredevecinatate
http://www.odnoklassniki.ru/supraveghere

arengukoostoo eng rgb vaike

 

Proiectul “Dezvoltarea Securităţii Comunitare în zonele rurale din Moldova II” este susţinut financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia, programul Dezvoltarea cooperării şi ajutor umanitar.