,,Ateliere fără frontiere” a reunit copiii cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului



Chișinău, 17 iunie 2014 -- Pe 16 iunie curent, s-a desfășurat al doilea atelier din cadrul proiectului ,,Ateliere fără forntiere” cu participarea persoanelor cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului.Asociațiile Obștești ,,SynergEtica Eur/Est", ,,Speranță și Sănătate" din Chisinau, „OSORC” din Tiraspol, Hilfswerk Austria în Moldova au creat un parteneriat pentru susţinerea schimbării de atitudine și a steriotipurilor față  de persoanele cu nevoi speciale.

,,De data aceasta în activitățile proiectului au participat mai mulți copii cu nevoi speciale din raioanele Rezina, Orhei, municipiul Chişinău şi din oraşul Tiraspol, fapt ce denotă un interes sporit și o necesitate continuă de comunicare și manifestare creativă a beneficiarilor proiectului. Sunt foarte recunoscător organizațiilor-partenere pentru responsabilitatea și implicarea impecabilă de care au dat dovadă în realizarea acestor ateliere”, a menționatcoordonatorul proiectului, Tudor Ștefan, președinte al AO,,SynergEtica Eur/Est”. 

Prima activitate a proiectului ,,Ateliere fără frontiere”, s-a desfășurat la Tiraspol, pe data de 1 iunie 2014, iar a doua etapă a reunit pe 16 iunie curent la Chișinău peste 60 de beneficiari, profesori şi voluntari. Astfel, platforma de comunicare prin creație asigură o abordare complexă a prejudecăților și incluziunea socială a tuturor persoanelor cu drepturi egale în societate, totodată susținînd și consolidarea parteneriatelor între cele doua maluri Nistrului.

,,Activitățile atelierului de creație, pe care l-am găzduit cu o deosebită plăcere, au cuprins mai multe domenii: modelarea obiectelor de ceramică, pictură pe mătase, țesutul și împletitul din ziare, iar în cadrul programului festiv am organizat o adevărată sărbătoare copiilor care și-au împărtășit talentele muzicale cu participanții la eveniment. Suntem foarte impresionați să participăm în acest proiect, iar pe viitor ne dorim să implicăm în acest spațiu de creație și mai multe persoane cu nevoi speciale”, a concluzionat Ludmila Andriciuc, directorul centrului ,,Speranță și Sănătate".

Produsele create în cadrul acestor ateliere: jucării, suvenire din ceramică, tablouri, hand-made, etc., vor fi expuse în cadrul unui ,,Iarmaroc urban” şi „Festivalului Talentelor”,în luna septembrie curent. Aceste evenimente reprezintă etapele finale ale proiectului, ele urmăresc creşterea impactului asupra integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale, care pot fi la fel de utile societății ca și alți membri cu facultăți depline, și totodată, vor atrage un interes sporit asupra organizaţiilor care sprijină aceste persoane.

Acest proiect este finanțat în cadrul programului de granturi anunțat de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, cu contribuţia sponsorului Gas Natural Fenosa în Moldova și cu sprijinul Fundației ERSTE din Austria. Proiectul „Ateliere fără frontiere” este implementat de AO „SynergEtica Eur/Est” în parteneriat cu AO „OSORC” - Centru de reabilitare și consiliere din Tiraspol, AO „Speranţă şi Sănătate” și Hilfswerk Austria în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul evenimentului țin de responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă viziunile FEE sau ale donatorilor.

Pentru mai multe informații:

Anastasia Volimbovschi

Specialist comunicare

Asociația Obștească „SynergEtica Eur/Est”
str. Bucureşti, 68, Chişinău, MD-2012Tel.: (+373 22) 24 02 74; Mob.: (+373) 69783606

 

Ateliere de creatie 02