Ziua luminarilor aprinse la Orhei



Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care mai este numită şi Ziua Lumânărilor Aprinse, este una dintre cele mai importante mişcări împotriva infecţiei HIV/SIDA.

Dupa cum s-a proiectat, la Orhei au fost desfaşurate un şir de activităţi:

  1. FlashMob. Piaţa agricolă.ora 11.20
  2. Activitate stradală  - Grupuri de voluntari au distribuit informaţii utile, flayere, carti de vizita si teste. Trecătorii au primit bucla roşie în piept în semn de solidaritate in  comemorarea pentru persoanele decedate de HIV/SIDA.
  3. Masă rotundă. La acest eveniment au fost invitaţi reprezentanţi a APL  de nivel I şi II, alţi actori comunitari implicaţi în lucrul cu tineretul şi adolescenţii, cît şi reprezentanţi ai societăţii civile. Svetlana Romanov, directorul centrului “Adolescentul” a făcut un apel către autorităţi de acordare a unui spport financiar pentru anul 2015 în susţinerea programului naţional de reducere a riscurilor. Primarul Vitalie Colun a asigurat prezenţa de susţinerea de către  Primărie a centrului “Adolescentul”, menţionînd că este conştient şi recunoscător  faţă de munca realizată în direcţia reducerii riscurilor si promovării modului sanatos de viata. În plus, a anunţat că va introduce acest subiect la una din şedinţele Consiliului Orăşenesc , cu propunerea de a aloca fonduri pentru susţinerea instituţională a centrului “Adolescentul”. Maria Obadă, specialist la Direcţia de Învăţămînt, Tineret şi Sport Orhei a susţinut acelaşi punct de vedere, atît din partea direcţiei pe care o reprezintă, cît şi din partea Centrului de Tineret, activitatea cauia o coordonează. Suportul se va exprima in cîteva acţiuni bugetate în anul 2015. Oleg Caminschii, directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor a vorbit despre importanţa menţinerii unui asemenea centru în raion, despre resimţirea urmărilor care nu vor întîrzia să apară în cazul în care el nu va susţinut de Fondul Global, iar autorităţile nu vor conştientiza la timp iminenţa susţinerii financiare, parţiale pentru început. Petru Cristalov, medic epidimiolog, a sprijinit prin cifre şi statistici impactul “Adolescentului” în raion şi a atenţionat că SIDA are la moment un puternic specific rural, ceea ce implică un efort sporit din partea Consiliului Raional.
  4. Marşul Tăcerii a finisat ziua prin premierea autorilor a celor mai reuşite mesaje de non-discriminare( concurs lansat de „Adolescentul”), prin aprinderea luminarilor şi plasarea panglicii mari, la care s-au alăturat  tinerii din oraş,  primarul,  alţi  consilieri alături de voluntarii Centrului “Adolescentul”.

Incheiem prin a înşira cele mai reuşite mesaje de non discriminare a persoanelor HIV infectate.” Persoanele care trăiesc cu SIDA înfruntă zilnic viaţa. De multe ori, discriminarea e mai greu de suportat decât boala însăşi. Fii alături de ei pentru că sunt la fel ca tine !!!”, “Nu izolați un om cu HIV,căci el nu este vinovat că a fost infectat! El este un suflet viu ca noi toți, care își dorește să trăiască o viață normală,fiind acceptat de societate!”, “Mai multa educatie - mai putine prejudicii! Mai multa acceptare - mai putina discriminare!”Alte mesaje le puteţi vizualiza aici https://www.facebook.com/events/250370565146955/. Alte imagini le gasi'i pe contul de pe facebook a Centrului Adolescentul.

10390319 1432226717037051 1388633104346407900 n