Un acord de prevenire a explotarii muncii copiilor semnat intre CNPAC si 3 Ministere din Moldova



Un acord de colaborare pentru prevenirea muncii copilului va fi semnat joi, 12 iunie 2008, de Ziua Mondiala de Combatere a Muncii Copilului, intre Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii si trei ministere – Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului si Ministerul Educatiei si Tineretului.

Acordul prevede aplicarea, in cinci arii ale tarii – Chisinau, Balti, Sangerei, Ungheni si Orhei – a unor metode de monitorizare a muncii copiilor pentru prevenirea exploatarii copiilor si retragerea lor din forme grave (sclavie, munca fortata, prostitutie, pornografie, activitati ilicite, munci in conditii nocive s.a.)

Acordul este semnat in cadrul unei initiative sustinute de Organizatia Internationala a Muncii prin Programul International pentru Eliminarea Muncii Copilului (ILO-IPEC). Cu sprijinul acestei organizatii, copiii in dificultate si copiii retrasi din forme grave ale muncii copilului, vor beneficia de servicii psiho-sociale si educationale, oferite de specialisti multidisciplinari din ariile ILO-IPEC in scopul reducerii vulnerabilitatii acestor copii la trafic si alte forme grave ale muncii copilului.

La 12 iunie 2008 Republica Moldova va marca a 7-ea editie a Zilei Mondiale de Combatere a Muncii Copilului sub genericul “Educatia – solutia necesara in combaterea muncii copilului”. Scopul acestei zile este de a creste nivelului de constientizare asupra problemei exploatarii muncii copiilor si de a accentua importanta accesului la educatie ca instrument cheie in combaterea exploatarii muncii copilului si de reducere a saraciei.

In acest context, Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii, in parteneriat cu asociatii obstesti locale, va realiza, cu sustinerea ILO-IPEC mai multe actiuni de agrement pentru copii.

Programul International pentru Eliminarea Muncii Copilului (IPEC) este reprezentat in 96 de tari. Din 2003 IPEC este prezent si in Republica Moldova.

Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii (CNPAC) este o organizatie nonprofit care activeaza in domeniul protectiei copilului impotriva oricarei forme de abuz, neglijare si trafic de fiinte umane.

Persoane si date de contact:

Svetlana Haraz, CNPAC – tel. 74.83.78; Viorica Ghimpu, ILO-IPEC – tel. 23.74.94

Informatii de context:

-Conform Studiului privind violenta in familie (UNICEF, 2006), in Moldova 4 din 10 copii de 10-16 ani spun ca atunci cand se intorc de la scoala sunt pusi la o serie de treburi gospodaresti si nu mai au timp pentru joaca, pentru prieteni si, uneori, nici pentru teme.

-Acelasi studiu releva ca sase din zece parinti accepta ideea muncii copiilor in familie.

-Unitatea de Monitorizare a Muncii Copilului, a constatat ca in 2008 Inspectia Muncii, a identificat 74 de cazuri de munca copiilor, dintre care 4 cazuri de munci in conditii nocive, comercializare a bauturilor alcoolice etc.

-Conform estimarilor Organizatiei Internationale a Muncii, 165 milioane de copii cu virste cuprinse intre 5 si 14 ani sunt implicati in munca copilului.