Mai multe persoane din raionul Hîncești vor fi informate despre accesul la infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități



Mai multe persoane din raionul Hîncești vor fi informate despre accesul la infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități

Asigurarea unei infrastructuri accesibile pentru persoanele cu dizabilități nu este un capriciu al acestora sau al instituțiilor de stat, ci o normă impusă de condiția liberei deplasări a tuturor persoanelor în spațiu. O infrastructură lipsită de orice bariere permite unei persoane cu dizabilități să se deplaseze liber pe stradă, să beneficieze de serviciile sociale, precum o face un prieten cu abilități depline.

Începând cu 1 octombrie 2013, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova implementează proiectul „Acces pentru toți”, care are scopul să diminueze fenomenul de discriminare a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii prin facilitarea/ îmbunătăţirea accesului fizic la infrastructura socială.  

În cadrul proiectului, grupul de inițiativă din raionul Hîncești organizează o masă rotundă cu genericul „Sensibilizarea autorităților locale și a opiniei publice referitor la problema accesului la infrastructură a persoanelor cu dizabilități”.  

Evenimentul va avea loc pe data de 24 aprilie 2014, în incinta sălii mare a Consiliului Raional Hîncești, cu începere de la 9.00. Sunt invitați reprezentanții autorităților publice locale și funcționarii responsabili de planificarea și realizarea lucrărilor de construcție în raion, reprezentanții ONG-urilor locale, ai presei și alte persoane vizate sau interesate de problema pusă în dezbatere. Evenimentul va dura 4 ore.

Pe parcursul activității, participanții vor fi informați de către reprezentanții Asociației „MOTIVAȚIE” despre problematica discriminării și încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități locomotorii din cauza inaccesibilității fizice a infrastructurii din municipiul Chișinău, iar grupul de inițiativă din or. Hîncești va vorbi despre problemele identificate în regiune. Vor fi discutate cauzele acestor încălcări și vor fi oferite soluții pentru evitarea lor. De asemenea, va fi abordată și modalitatea de implicare atât a persoanelor cu dizabilități, cât și a întregii societăți în soluționarea problemei menționate.

Scopul acestei mese rotunde este informarea tuturor persoanelor interesate cu privire la diminuarea nivelul de discriminare a persoanelor cu dizabilități locomotorii din raionul Hîncești din cauza infrastructurii inaccesibile și integrarea socio-economică a acestor persoane. Îmbunătăţirea accesului fizic la infrastructura socială va fi un beneficiu nu doar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, dar şi pentru părinţii care au copii mici în cărucior, bătrâni sau alte persoane care se deplasează cu dificultate din cauza unor probleme de sănătate.

Proiectul este implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova și finanţat de către Fundația Soros-Moldova/ Programul Egalitate și Participare Civică

 

Pentru informații suplimentare contactaţi:

Gomaniuc Alexandru,

coordonatorul grupului de inițiativă din Hîncești 

Tel: 069608699   

 Email: gomaniuc@mail.ru