Maraton festiv “Primăvara din sufletul copiilor”



Suntem bucuroşi să vă anunţăm că la data de 11 aprilie 2013, AO Filocalia va lansa tradiţionalul Festival "Primăvara din sufletul copiilor", ajuns la cea de a IV-a ediţie. Din acest an, acesta va purta un alt nume – Maraton festiv "Primavara din sufletul copiilor".

Schimbarea se datorează faptului că dorim să aducem primăvara în sufletele mai multor copii şi s-o facem să rămână acolo pentru cât mai mult timp. Astfel, în perioada 10 aprilie – 1 iunie urmează să aducem multă bucurie micilor noştri beneficiari sub forma unor master-class-uri, serbări, excursii sau vizite la teatru.

Copiii de la Centrul de resurse de pe lângă Liceul Teoretic din Costeşti vor fi cei care vor da startul maratonului, participând la un master – class pascal la data de 11 aprilie. Tot începând cu 11 aprilie, lucrările copiilor din atelierele de creaţie patronate de Asociaţie vor fi expuse Cluj-Napoca, România, în cadrul Festivalului BASARABIA. Clujenii vor putea admira micile opere de artă ale până la 13 aprilie.

Următoarea oprire în maratonul nostru îl constituie EASTER FAIR – Târgul de cadouri de Paşti de la Moldexpo. Puteţi oferi celor dragi nişte cadouri originale, confecţionate cu multă străduinţă de către copiii, care, la rândul lor, se vor bucura că lucrările lor au fost apreciate şi de banii pe care îi vom primi drept răsplată pentru munca depusă. Ne găsiţi acolo între 16 şi 19 aprilie. Micii vizitatori vor avea parte de 4 master class-uri – câte unul în fiecare zi de Târg. Pe lângă confecţionatul de decoraţiuni pascale, a felicitărilor ori a pungilor pentru cadouri, doritorii vor putea asculta la data de 18 aprilie un recital de cântece pascale, susţinut de corul bisericesc "Îngeraşii" din s. Costeşti, r. Ialoveni. Colegii lor mai mari, cei de la corul "Anastasyos", vor participa la 23 aprilie la Festivalul Pascal Raional din or. Ialoveni.

O altă expoziţie la care vor fi admirate şi procurate lucrările copiilor, este expoziţia de lucrări manuale, confecţionate de tineri şi copii cu dizabilităţi din incinta „Casei Guvernului", organizată de Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, în data de 17 aprilie 2014.

Suntem siguri că şi excursiile planificate pentru Maraton vor aduce mult soare în sufletele beneficiarilor noştri. La data de 22 aprilie, primi 45 de copii de la Centrul social de creaţie "Sf. Filaret cel Milostiv", vor merge la Hogineşti, în vizită la meşterul popular Vasile Goncear, ca să înveţe tainele lucrului cu ceramica. Alţi 30 de colegii de-ai lor de la Centru, precum şi 45 de copii din s. Speia, r. Grigoriopol, vor avea parte de aceeaşi experienţă interesantă la data de 1 mai. Mănăstirea Frumoasa va fi obiectivul turistic ce va fi cercetat în luna mai de restul 45 de copii de la Centrul "Sf. Filaret cel Milostiv".

De la luna aprilie ne vom lua rămas-bun într-un mod foarte frumos: vom merge la 30 aprilie în s. Speia, r. Grigoriopol, unde copiii din cele 3 ateliere recent deschise aşteaptă în ospeţie delegaţi de la UE şi PNUD, datorită cărora a fost implementat proiectul "Încredere prin educaţie!".

După atâtea călătorii prin ţară, în datele de 4 şi 6 mai, a venit deja rândul Chişinăului să audă chicote de copii. Primii vor fi 25 de micuţi din clasele primare din s. Coşniţa, r. Dubăsari, care vor viziona un spectacol de teatru cu păpuşi. Alţi 35 de copii de la Şcoala specială internat pentru copii hipoacuzici din s. Hîrbovăţ, r. Călăraşi, vor merge la Gradina Zoologică.

În maratonul nostru, în luna mai, ne propunem să ajungem cu master-class-uri şi cu daruri şi la copiii din Cotiujenii Mari, r. Şoldăneşti şi cei din or. Călăraşi.

22 mai este deja o dată specială pentru familia Filocalia, deoarece este hramul în s. Costeşti, r. Ialoveni. Este ziua în care oamenii din sat vin la biserică nu doar pentru serviciul divin, ci şi pentru a admira lucrările copiilor de la Centrul "Sf. Filaret cel Milostiv".
Fiindcă dorim să aducem primăvara şi în sufletul tuturor copiilor, în data de 17 aprilie mergem cu daruri şi cu un master-class la deţinuţii de la Penitenciarul nr. 13 Chişinău, urmând ca cei de la Penitenciarul nr. 10 Goian să vină în luna mai în Chişinău, la un spectacol de teatru.

Maratonul festiv "Primăvara din sufletul copiilor" îl vom încheia la 1 iunie cu o mare sărbătoare pe malul lacului din s. Costeşti, r. Ialoveni. Peste 150 de copii vor sărbători copilăria prin jocuri, cântece, dansuri şi master-class-uri.

Ţinem să menţionăm că fiecare dintre noi poate aduce primăvara în sufletele copiilor din familii social vulnerabile, implicându-se în Campania "Un destin colorat de tine", al cărei scop este de a oferi pachete cu produse alimentare şi igienice la 60 de familii din 8 localităţi ale ţării.

Vă invităm să fiţi alături de copiii-beneficiari şi de Filocalia şi în această primăvară!