Raioanele Şoldăneşti, Floreşti şi Rezina colectează deşeurile separat, pentru un mediu mai curat



În perioada ianuarie-iunie 2014, locuitorii raioanelor Şoldăneşti, Floreşti şi Rezina sunt informaţi despre beneficiile colectării separate a deşeurilor, dar şi despre responsabilitatea cetăţenilor de a achita la timp facturile pentru acest serviciu public. Campania, cu genericul „Pentru sănătate şi un mediu mai curat, colectează deşeurile separat" este desfăşurată de Agenţiile de Dezvoltare Regională Centru şi Nord, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei. Suportul este acordat prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Materialele promoţionale pun accent pe beneficiile colectării separate a deşeurilor pentru sănătate şi mediu. Astfel, populaţia va trebui să plaseze deşeurile în containere diferite: hârtie, sticlă, plastic-metal-tetrapak şi deşeuri reziduale. Pentru a ilustra criteriile de separare, va fi organizată câte o activitate amplă de salubrizare pentru fiecare din cele trei raioane.

Serviciul de colectare separată a deşeurilor va demara în primăvara-vara lui 2014. Costul lunar al acestui serviciu va fi de 8 lei de persoană pentru locuitorii satelor şi 10 lei de persoană pentru locuitorii oraşelor.

Sloganul campaniei, „Pentru sănătate şi un mediu mai curat, colectează deşeurile separat", însoţeşte cele 20.000 de broşuri, care vor fi distribuite cetăţenilor în cadrul celor 35 de întâlniri publice preconizate. De asemenea, vor fi plasate 400 de postere în 35 de localităţi. Totodată, mesajul campaniei va fi imprimat pe 40 de panouri stradale.

Consultanţii ADR „Habitat", organizaţie non-guvernamentală selectată prin concurs pentru a gestiona campania de comunicare, vor ţine 70 de lecţii publice tematice pentru elevii a 35 de instituţii de învăţământ din cele trei raioane. Vor fi organizate trei concursuri tematice de desen pentru elevi.

Totodată, campania implică consultanţă pentru comitetele locale de cetăţeni, create pentru fiecare din cele 35 de localităţi implicate, care veghează asupra bunei desfăşurări a proiectului de gestionare a deşeurilor. Comitetele reprezintă grupuri de iniţiativă, care în mod voluntar se implică la mobilizarea comunităţii, pentru a colecta separat deşeurile şi pentru a achita punctual taxa pentru serviciul public.

Vom face tot posibilul ca cetățenii localităților vizate de proiect să fie sensibilizați și motivați cu privire la oportunitățile oferite de colectarea separată a deșeurilor solide. Pas cu pas, vom contribui la formarea unei atitudini a populației favorabilă pentru un mediu mai curat, care înseamnă sănătate pentru ei și urmași.", relatează Valeriu Rusu, directorul executiv al ADR "Habitat".

Proiectul-pilot, finanţat de Guvernul Germaniei, este gestionat în parteneriat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (raioanele Şoldăneşti şi Rezina) şi ADR Nord (raionul Floreşti). La acest moment, în proiectul-pilot sunt incluşi 77.000 de locuitori. Treptat, se preconizează a se acoperi necesităţile tuturor celor 200.000 de locuitori ai microregiunii.

Va fi construit un depozit sanitar la Parcani, Șoldănești, două centre de reciclare la Șoldănești și Florești și două stații de transfer la Cotiujenii Mari și Florești. La această etapă, au fost construite peste 470 de platforme şi au fost procurate containerele. Capacitatea maximă a depozitului va fi de 750.000 metri cubi, suficient pentru întreaga populaţie a microregiunii. Perioada de deservire estimată este de 25 de ani.

Prestatorul de servicii "Regia Apă-Canal Şoldăneşti" a beneficiat în 2013 de investiţii germane consistente, care îi permit să îşi extindă activitatea şi să devină un operator eficient şi profitabil. Sediul Î.M. „Regia-Apă Şoldăneşti" a fost reconstruit, valoarea lucrărilor cifrându-se la cca 940 de mii de lei. Totodată, pentru a optimiza capacităţile operaţionale ale întreprinderii, au fost procurate maşini specializate: echipament pentru reciclare, compactare, buldozere, tractoare ş.a. Au mai fost achiziționate uniforme pentru cei 30 de angajaţi şi tehnică pentru oficiu.

Urmează ca întreprinderea municipală, fondată în 2007, să îşi extindă aria de deservire şi să fie reorganizată în societate pe acţiuni. Tot o societate pe acţiuni va fi creată la Floreşti.

În august-septembrie 2012, 70 de primării din raioanele Șoldănești, Florești și Rezina au semnat acorduri de cooperare intercomunitară pentru prestarea în comun a serviciului de gestionare a deşeurilor.

Abordarea GIZ este de a impulsiona cooperarea intercomunitară, astfel ca localităţile învecinate să presteze în comun servicii, pentru a creşte eficienţa şi pentru a optimiza costurile.

Regiunile de Dezvoltare Regională Centru şi Nord au din februarie 2014 şi Programe Regionale Sectoriale în domeniul deşeurilor solide, elaborate cu sprijinul GIZ. Acestea reprezintă instrumente operaționale în planificarea regională, cu menirea de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile şi de a crea condiţii pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în domeniul gestionării deşeurilor.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană. 

Posterul campaniei (română)

Posterul campaniei (rusă)

  

Pliantul campaniei (română)

  

Pliantul campaniei (rusă)

  

Poster pentru concursul de desen

Accesorii promoționale