Testarea la tuberculoză în stradă



Centrul AFI în cooperare cu Institutul de Ftiziopneumologie va face diagnosticarea tuberculozei în stradă în rândul oamenilor săraci și fără adăpost.

Acțiunea va avea loc pe 24 martie, marcând Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei, și se va desfărura lângă parcul de la Izvor, un loc de aglomerație a oamenilor sărăci și fără adăpost. Acțiunea va începe la ora 11:00, pe st. Calea Ieșilor 16/1.

“Este foarte important să ne aflăm pe teren pentru a depista cazurile de TB. Oamenii străzii, fiind mai cu seamă expuși riscului de infectare, de regulă nu merg să-și facă testele necere. Inițierea rapidă a tratamentului, de cele mai dese ori, reduce costurile și durata lui”, spune directorul Centrului AFI, Lilian Severin. 

Echipa mobilă a Centrului AFI, aflată în teren în fiecare zi,  a depistat anul trecut 30 de cazuri noi de TB printre oamenii străzii, oferind unui total de 100 persoane suportul necesar pentru continuarea tratamentului antituberculos.

În anul 2013, în Republica Moldova au fost înregistrate circa 4500 de cazuri noi. Tuberculoza rămâne o problemă îngrijorătoare de sănătate publică, menționată de Organizația Mondială a Sănătății încă din 1993. Anual, pe glob se îmbolnăvesc peste 8 mln. de oameni – 1 caz la 4 sec., la fiecare 2 min. un copil moare de TB. Un bolnav cu TB poate infecta 10-15 persoane, cei mai expuși fiind familia, rudele și prietenii.

Centrul AFI activeză în domeniul prevenirii și controlului TB și HIV din 1999. De mai bine de doi ani, AFI oferă servicii medicale și sociale oamenilor străzii din Chișinău, cu susținerea financiară a Fundației Soros – Moldova prin Resursele Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculoză și Malarie.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la telefoanele: 022 600 490, 022 600 489