Trainerii implicaţi în Programul de Instruire Lingvistică pentru Minorităţile Naţionale din Republica Moldova 2013-2016 au fost instruiţi la ANTEM



Pe 22 februarie 2014, ANTEM a organizat o activitate de formare continuă  a trainerilor implicaţi în Programul de Instruire Lingvistică pentru Minorităţile Naţionale din Republica Moldova 2013-2016, finanţat de către Înaltul Comisar pentru Minorităţile Naţionale OSCE de la Haga și Guvernul Finlandei.

În cadrul seminarului trainerii ANTEM şi alți profesori de limbă română au fost informaţi despre condițiile desfăşurării celei de-a VII-a faze a proiectului, cât şi despre metodele de predare a limbii române pentru alolingvi.

Instruirea metodică a fost realizată de experţii ANTEM: Alexandra Barbăneagră, Liuba Petrenco (doctori în pedagogie), Sabina Corniciuc și Ala Zavadschi (doctori în filologie) care se bucură de o experiență bogată în domeniul predării și scrierii materialelor didactice pentru alolingvi.

Participanții au apreciat efortul echipei ANTEM şi au solicitat să fie organizate astfel de training-uri și activităţi de teambuilding și pe viitor. Aceștia au avut posibilitatea să învețe din proiecte didactice model, metode activ-participative şi activităţi de ice-breaking pentru adulţi, imersiuni culturale, exerciţii gramaticale adaptate ș.a. De asemenea, au apărut şi doritori noi de a se implica în realizarea proiectelor ANTEM. Grant managerul organizației, a realizat şi o sesiune interactivă de colectare a ideilor pentru realizarea proiectelor de viitor. La final toţi cei prezenţi la training au primit diplome de participare.

Programul de Instruire Lingvistică pentru Minorităţile Naţionale din Republica Moldova 2013-2016 este implementat pe tot teritoriul Republicii Moldova (localităţile Chişinău, Comrat, Taraclia, Cahul, Cantemir, Briceni, Râşcani, Drochia, Donduşeni, Ocniţa și Bălţi). Astfel peste 500 de alolingvi beneficiază de cursuri gratuite de studiere a limbii române, la nivelul A1-A2, B1 şi B2, în conformitate cu standardele europene.