Moldova a realizat un progres modest în promovarea unui Guvern Deschis



1610098 508849749231531 526300375 nChișinău, 17 Februarie 2014Republica Moldova a realizat pași importanți în promovarea agendei pentru un Guvern Deschis, însă unele din cele mai ambițioase ce vizează transparența achizițiilor publice și depunerea online a declarațiilor pe venit și proprietate ale judecătorilor, procurorilor și funcționarilor publici, rămân încă a fi nerealizate. 

Acestea sunt concluziile preliminare ale Raportului de Progres pentru Republica Moldova în implementarea Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă 2012 – 2013, elaborat în cadrul Mecanismului Independent de Raportare al Parteneriatului pentru un Guvern Deschis, la care țara noastră este membră începând cu 2012. Principalele constatări și recomandări asupra celor 25 de angajamente pe care le-a avut Republica Moldova în promovarea valorilor ce țin de transparență, participarea cetățenilor, responsabilizare, tehnologie și inovație au fost prezentate vineri, 14 februarie la Chișinău.

Eduard Mihalaș, Evaluatorul Național pentru Moldova în cadrul Mecanismului Independent de Raportare al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă susține că în implementarea angajamentelor țării noastre, deschiderea datelor prioritare, creșterea nivelului de informare cu privire la utilizarea bugetului de stat, precum și sporirea transparenței în procesul decizional sunt principalele progrese. Cu toate acestea, Autoritățile Locale nu sunt activ implicate în implicarea cetățenilor la luarea deciziilor, iar anumite Ministere, cum ar fi cel al Mediului, nu a realizat cele două angajamente pe care și le-a asumat, a mai adăugat Eduard Mihalaș.

Abdoulaye Seck,  Managerul de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, a declarat: "Este extrem de importantă implementarea serviciilor publice de calitate. Recunoaștem progresul Guvernului la capitolul transparență și accesul la informație, dar avem încă multe de făcut".

Stela Mocan, Directoarea Executivă a Centrului de Guvernare Electronică a reiterat necesitatea implicării, atât a Guvernului, cât și a societății civile și a sectorului privat în realizarea angajamentelor pentru un Guvern Deschis.

Potrivit președintei Institutului pentru o Guvernare Deschisă, Veronica Crețu, Mecanismul Independent de Raportare trebuie să aducă un plus de valoare acțiunilor care se realizează în contextul în care două rapoarte negative consecutive ale IRM pentru o țară membră, vor pune sub semnul întrebării statutul de membru al acesteia. La moment statutul de membru al Turciei, Maltei și Lituaniei sunt în proces de analiză, după ce nu a fost posibilă realizarea unei evaluări independente din cauza lipsei unei instituții de coordonare a agendei pentru o Guvernare Deschisă.

Veronica Crețu, Membră a Comitetului Director al Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă a declarat că cele 35 de țări care au aderat în valul doi la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă sunt în prezent în proces de prezentare a Rapoartelor de Progres,

Spre deosebire de Moldova, în Estonia nu există o instituție coordonare a agendei pentru o Guvernare Deschisă, fapt ce îngreunează procesul de implicare a autorităților publice, în special a celor locale în promovarea unui Guvern Deschis, a subliniat Hille Hinsberg, Cercetător Național pentru Estonia în cadrul Mecanismului Independent de Raportare al OGP.

La consultarea publică asupra Raportului de Progres al Moldovei în implementarea Planului de acțiuni pentru o Guvernare Deschisă, a fost organizat de Grupul E-Guvernare din cadrul Consiliului Național pentru Participare și au participat aproximativ 40 reprezentanți ai societății civile, sectorului privat, Guvernului și donatori. Sesiunea de discuții a urmărit prezentarea progresului înregistrat de Republica Moldova pe marginea implementării angajamentelor asumate ca parte a agendei pentru o Guvernare Deschisă, precum și identificarea unor oportunități de colaborare dintre societatea civilă și instituțiile publice în vederea implementării noului Plan de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă pentru 2014.

La moment, 63 de țări sunt membre ale Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, dintre care în Malta, Turcia și Lituania, rapoartele nu au putut fi realizate.

Menționăm că Planul de Acțiuni pentru un Guvern Deschis prevede o serie de angajamente pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat  în efortul de asigurare a transparenței și combatere a corupției, ca urmare a aderării la „Parteneriatul pentru un Guvern Deschis".

"Parteneriatul pentru Guverne Deschise" este o alianță globală între guverne ce susţine și aplică principiile dreptului omului și ale țărilor din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, propune și dezvoltă măsuri concrete pentru promovarea transparenţei guvernării și aplicarea inovaţiilor tehnologice în beneficiul cetățenilor.

Echipa Mecanismului Independent de Raportare al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă așteaptă comentarii și sugestii privind rezultatele raportului, scopul fiind îmbunătățirea acestuia.