Forumul Tinerilor - calea spre unire



Proiectul „Forumul tinerilor calea spre unire" se realizeaza cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite, in cadrul Programului de granturi mici si continua sa instruiasca si sa faciliteze comunicarea tinerilor din diferite localitati. In cadrul proiectului au fost deja organizate patru seminare pentru reprezentantii ONGlor, consiliilor locale ale tinerilor si pentru reprezentantii grupurilor de initiativa din orasul Tiraspol, Bender precum si din raioanele Grigoriopol si Slobozia.

Un alt seminar realizat in cadrul acestui proiect a fost destinat tinerilor din raionul Dubasari, unde a fost implicat tineretul activ, creativ, talentat, interesant si de perspectiva.

La 5 aprilie 2008 a avut loc un seminar, scopul caruia a fost consolidarea  cunostintelor in urmatoarele domenii "Liderism", "Increderea in sine" si "Metode de a atrage atentia publica ".

Participantii acestui seminar au fost elevii din clasele absolvente, tineri profesori si psihologi din diverse scoli din raionului Dubasari.

La inceputul seminarului participantii nu se simteau atit de confortabil, erau   modesti, rusinosi si inchisi in sine. Pentru a degaja aceasta atmosfera trainerii au realizat un joc de cunoastere, in cadrul caruia, fiecare a avut ocazia sa se prezinte, sa spuna cu se ocupa si sa le doreasca ceva celorlalti participanti. Acest joc a reusit sa relaxeze tinerii, acestia sau simtit mai liberi si au scapat de sentimentul fricii si inhibarii. Atmosfera care s-a creat in sala dupa acest joc, a reusit sa se mentina pe tot parcursul seminarului. Dupa ce participantii au facut cunostinta, au urmat sesiunile de instruire pe anumite domenii.

Trainerii au utilizat metode interactive de instruire si au adus drept exemplu practici din propria viata pentru a dezvolta increderea in sine a participantilor si pentru ca ei sa reuseasca sa depaseasca inhibarea. Nici un participant nu a ramas fara atentie, toti au fost implicati in diverse jocuri si discutii.

Si, desigur, despre ce instruire poate fi vorba, daca lipseste aspectul practic!... Au fost realizate diferite jocuri pentru a depasi inhibarea, unul dintre cele mai interesante jocuri fiind acela in care participantii trebuiau sa interpreteze un cintec. Pentru cineva acesta nu a fost un exercitiu complicat, insa pentru altcineva a fost extrem de greu sa depaseasca frica si inhibarea in fata unor persoane necunoscute. Insa datorita activitatilor reusite ale trainerilor, fiecare dintre participanti s-a implicat in acest joc si s-au simtit intradevar o stea!

Al doilea modul de instruire a inclus subiecte din domeniul discursului public. Participantii au aflat cum se tine un discurs, au aflat secretele lucrului cu publicul si, fiind impartiti in grupuri, au determinat care sunt pasii pregatitori ai unui discurs.

Spre finele seminarului, participantii deja nu mai doreau sa plece, deoarece temele abordate in cadrul seminarului erau foarte interesante, si exista dorinta de a invata mai mult si mai mult. Principalul este ca tinerii au reusit sa se cunoasca si acum doresc sa colaboreze in continuare, iar acest lucru inseamna ca "Forumul tinerilor calea spre unire" intr-adevar ii uneste pe tineri.

 

Asociatia Obsteaca de tineret "StelsTera", regiunea transnitreana,

tania.caramanuta@gmail.com, sbelous@mail.ru,

www.stelstera.ucoz.ru

tel.: CDMA:+373 777 29780; GSM: 373 68542618

CDMA: +373 77777854; GSM: 373 68183428

 

Buletin Promo-LEX