Ziua Pamantului la Cahul



Centrul Regional CONTACT-Cahul in parteneriat cu Fundatia Comunitara Cahul, Asociatia Obsteasca EGRETA (s. Zirnesti), Societatea de Planificare a Familiei Cahul, primaria Cahul si Comisariatul Raional de Politie Cahul a organizat la data de 22 aprilie 2008 actiunea ecologica "Împreuna pentru un mediu mai curat!". Evenimentul a fost finantat prin intermediul Programului de granturi mici al Ambasadei SUA, contributiei Fundatiei Comunitare Dezvoltare Durabila Cahul si Companiei Coca-Cola.  

Actiunea a avut ca scop sensibilizarea cetatenilor orasului Cahul si tuturor vizitatorilor orasului-statiune balneara privind problemele ecologice, care afecteaza grav sanatatea a milioane de persoane. Deschiderea oficiala a evenimentuului a fost facuta de vice-primarul orasului Cahul Dul Gh. Ghetivu, directorul Fundatiei Comunitare Dezvoltare Durabila Cahul Dul Anatol Nebunu, seful sectiei cultura a Consiliului Raional Cahul Dul Danilceac si directorul Centrului CONTACT-Cahul S. Strelciuc.  Începutul evenimentului a fost marcat prin citirea unei adresari a Pamantului catre locuitorii lui, mesaj emotional care a creat predispozitia si a stimulat creativitatea participantilor. În cadrul actiunii au participat peste 200 tineri: scouti, voluntari si  elevi din institutii preuniversitare si profesional-tehnice din orasul si raionul Cahul. Acestea au fost:

  1. grupul de voluntari ai ONG „Artizana", s. Pascani
  2. grupul de tineri,  Liceul Teoretic „D. Cantemir", Cahul
  3. grupul de voluntari, ONG „Asociatia Familiilor MonoParentale", Cahul
  4. grupul de voluntari,  ONG „Info Media Centru", Cahul
  5. grupul de voluntari, Fundatia Comunitara Dezvoltare Durabila Cahul
  6. grupul de scouti „Geea" din s. Andrusul de Sus
  7. grupul de voluntari, Centrul Regional de Resurse pentru Tineri „Impuls"
  8. grupul de tineri Liceul Teoretic „P.Rumeantev"
  9. grupul de scouti „Flamingo", s. Pelinei
  10. grupul de scouti „Egreta", s. Zirnesti
  11. grupul de scouti „Nufarul Alb", s. Crihana Veche
  12. grupul de scouti "Tradiscantia", s. Cucoara
  13. grupul de voluntari, Asociatia Femeilor de Afaceri „Femida"
  14. grup de tineri,  gimnaziul-internat Cahul
  15. grupul de scouti „Pasarea Phoenix", s. Chircani
  16. grupul de tineri, Scoala Profesional-Polivalenta Nr. 1 Cahul
  17. grupul de voluntari, Centrul „Pro-Europa" Cahul
  18. grupul de scouti „Panterele", s. Colibasi
  19. grupul de tineri, Liceul Teoretic „I.Creanga", Cahul
  20. grupul de elevi din clasa IV, Liceul Teoretic „I.Voda", Cahul
  21. grupul de scouti „Scheia", Centrul CONTACT-Cahul
  22. grupul de voluntari „ProMisiune Voluntariat", Centrul CONTACT-Cahul

Actiunea ecologica a constat din 2 activitati de baza:

 

1. concursul de desene si mesaje informationale cu tema "Împreuna pentru un mediu mai curat", realizate pe peretele din dreapta de la iesirea din or. Cahul, drumul national Giurgiulesti -Chisinau

2. marsul verde al scoutilor

 

În aceasta zi pe peretele de la iesirea din oras au fost desenate 48 imagini tematice care elucideaza problemele ecologice ale urbei, raionului, tarii sau planetei Pamant, cit si solutiile posibile de interventie in protejarea si conservarea mediului ambiant.  Aceste desene pe o lungime totala de peste 200 m atrag atentia tuturor prin continut, aspect estetic si atractivitatea culorilor. Dupa finalizarea desenelor grupurile de participanti au explicat prin versuri, povestioare sau comentarii mesajul ecologic transmis prin intermediul desenelor pe care le-au realizat.  Actiunea s-a desfasurat in amiaza zilei de 22 aprilie intr-o atmosfera incitanta, placuta, cu un simt al concurentei si dorintei de participare destul de sesizabil. Compania Coca-Cola a pus la dispozitia participantilor apa minerala, contribuind la mentinearea capacitatii de munca si evitarea supraincalzirii din acel miez de zi fierbinte. Toate grupele au primit certificate de participare din partea organizatorilor si cadouri din partea Fundatiei Comunitare de Dezvoltare Durabila Cahul. Apoi printr-un proces transparent de votare au fost identificati cistigatorii concursului, care au primit cadouri din partea organizatorilor si confirmarea sprijinului si sustinerii din partea organizatiilor partener pe o perioada de lunga durata.

 

Cistigatorii concursului:

Locul I. Grupul de scouti "Egreta", s. Zirnesti.

Mesajul transmis "Toleranta versus intoleranta. UNDE ESTI TU?"

Locul II. Voluntarii de la ONG "Info Media Centru" -

"Apa este viata, bunastarea si prosperitatea orasului balnear Cahul. Pastrati apa!"

Locul III - grupul de tineri de la Liceul Teoretic "D. Cantemir" si tot locul III- tinerii de la Liceul "P. Rumeantev" din or. Cahul. "Pastrati tot ceea ce avem mai bun pentru generatiile viitoare! Pastrati natura!"

 

II. Marsul verde al scoutilor. Dupa anuntarea rezultatelor finale mai multi participanti  ai actiunii au format o coloana si s-au deplasat spre centrul orasului Cahul, scandind mesaje si chemari vizavi de problemele ecologice si necesitatea schimbarii atitudinii fata de mediul inconjurator. Scoutii au repartizat pliante si materiale informationale persoanelor cu care s-au intlinit in drum.

 

MOTTO-UL GENERAL al actiunii ecologice a fost:

„MAI MULTI OAMENI MICI,

ÎN MAI MULTE LOCURI MICI,

FÄ‚CÎND MAI MULTE LUCRURI MICI,

POT SCHIMBA FATA LUMII!

CRAION CONTACT-CAHUL ADUCE SINCERE MULTUMIRI TUTUROR PARTENERILOR, PARTICIPANTILOR SI FINANTATORILOR EVENIMENTULUI DEDICAT ZILEI PÄ‚MÎNTULUI LA CAHUL!