Prin învăţare spre nediscriminare



La 16 şi 17 ianuarie 2014 Centrul OSORC din Tiraspol a fost gazda sesiunii de instruire "Discriminarea la locul de muncă". La curs au participat 20 de tineri cu dizabilităţi - beneficiari ai centrului OSORC. Ghidaţi de un jurist şi un pedagog de sprijin, aceştia au învăţat despre discriminare, cu accente pe discriminarea la locul de muncă. Dat fiind faptul că majoritatea participanţilor nu au fost instruiţi anterior în domeniul discriminării, moderatorii cursului au ales un suport informativ cît mai accesibil: materiale vizuale (poze ale unor fragmente de anunţuri de angajare discriminatorii, caricaturi reprezentînd cazuri de discriminare etc), jocuri tematice etc.

Liudmila Borodina, Director Executiv al Centruluzi OSORC şi coordonator local al proiectului "Spune NU discriminării" a menţionat: “Persoanele cu dizabilităţi rămîn în continuare grupul cel mai dezavantajat. Tinerii, aceşti “copii deosebiţi” se confruntă  permanent cu probleme în instituţiile de învăţămînt, la angajarea în câmpul muncii, nu întodeauna au acces la servicii medicale gratuite, nu se pot deplasa liber pe motiv că nu toate localurile publice sunt adaptate.”

De asemenea Liudmila Borodina a subliniat că tema şi conţinutul trainingului sunt foarte actuale iar materialele expuse au informat copiii cu dizabilităţi şi părinţii acestora despre drepturile lor, inclusiv dreptul la muncă.

La data de 19 ianuarie 2014, o sesiune similară a fost organizată şi la Chişinău, pentru tinerii cu deficienţe de auz. Aceştia s-au arătat foarte interesaţi de subiect. Pentru a le pune la dispoziţie cît mai multă informaţie despre resursele informaţionale disponibile şi despre mecanismele prin intermediul cărora se pot proteja de fenomnul discriminării, a fost invitată cu o prezentare dna Olga Mînzatu, reprezentanta Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Aceasta le-a povestit tinerilor despre activitatea ANOFM şi le-a explicat cum anume pot beneficia de serviciile Agenţiei.

În partea a doua a trainingului, tinerilor li s-a explicat ce este un CV, de ce au nevoie de acesta şi cum anume trebuie elaborat. “CV-ul este cartea lor de vizită şi ocazia perfectă să îşi expună abilităţile, pentru că ele sunt cele care trebuie să conteze cu adevărat pentru angajatori”, a declarat Veronica Căpătici, coordonatoarea proiectului „Spune NU discriminării”.

„Pentru noi, persoanele cu dizabilităţi, este important să fim angajaţi în cîmpul muncii, dar este la fel de important ca odată ce am fost angajaţi, să fim remuneraţi decent, în condiţii echitabile. Facem acelaşi volum de muncă, însă din anumite motive, există cazuri cînd salariul pe care îl primim este mult mai mic, comparativ cu cel al unui coleg fără deficienţe. Avem aceleaşi necesităţi ca orice alt cetăţean. De ce am avea salarii diferite?” a menţionat unul dintre participanţii la cursul de instruire.

PNUD_UE.png" alt="LOGO PNUD UE" width="720" height="136" />

 

 

 

 

 

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

acsm.moldova@gmail.com

022 28 17 01