O comună din raionul Soroca se află în plină campanie de promovare a iluminării stradale eficiente



În perioada decembrie 2013 - februarie 2014, cei 2200 de locuitorii ai comunei Tătărăuca Veche, sunt informaţi despre beneficiile serviciului public de iluminare stradală, dar şi despre responsabilitatea cetăţenilor de a achita la timp facturile pentru acest bun comun. Sistemul modern şi econom de iluminare stradală pentru cele șase localităţi ale comunei a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). GIZ a acordat suportul prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.

Campania curentă este una de reamintire a costurilor şi avantajelor pe care le implică un serviciu public, precum cel de iluminare stradală. Astfel, mesajul „Puterea luminii readuce satul la viaţă" însoţeşte cele 1000 de foi volante şi cele 1000 de pliante ale campaniei.

Materialele promoţionale sunt distribuite la cinci adunări publice şi zece seminare pentru elevii gimnaziului din localitate. Pentru elevi a mai fost organizat un concurs tematic de desen.

Totodată, campania implică consultanţă pentru comitetul local de cetăţeni, care veghează asupra  bunei desfăşurări a proiectului de iluminare de stradală. Comitetul reprezintă un grup de iniţiativă, care în mod voluntar se implică la mobilizarea comunităţii, pentru a se conecta şi pentru a achita punctual taxa pentru serviciul public.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord, Ion Bodrug, susţine: „Este binevenită încă o campanie de informare în cadrul proiectului de iluminare stradală de la Tătărăuca Veche. În acest fel, sperăm că și alte localități vor învăța din această reușită experiență - atât pe dimensiunea iluminării stradale, cât și pe cea a gestionării corecte a finanțelor și implicit a serviciilor publice".

„Investiţia a fost făcută pentru cetăţenii comunei Tătărauca Veche, spre binele şi siguranţa lor, fapt conştientizat în mare parte de aceştia. Prin comunicare directă şi discuţii sincere, reuşim să îi convingem că trebuie să menţină acest serviciu, deoarece iluminatul public reprezintă unul din criteriile de calitate a vieţii", afirmă Veronica Savin de la Centrul Contact Bălţi, organizaţie non-guvernamentală care desfăşoară campania.

În toamna lui 2012, când lucrările la amenajarea sistemului de iluminare erau în toi, au fost desfăşurate primele activităţi de informare pentru comunitatea din Tătărăuca Veche. Au fost instalate 16 panouri informative şi distribuite 500 de pliante. Au fost organizate şase audieri publice, la care femeile şi bărbaţii din comună au discutat despre mecanismul formării tarifului la serviciu şi despre modalităţile de întreţinere. 

Povestea de succes a comunei Tătărăuca Veche a mai făcut obiectul unui film despre iluminarea stradală pentru localităţile rurale, montat în 2013 şi disponibil în română şi engleză.

Aceste campanii locale de promovare a eficienţei energetice în iluminarea stradală sunt desfăşurate în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service", creată în 2012. Costul care e achitat lunar este de 10 lei pe gospodărie.

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste 21 kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 de lei, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 3,4 milioane lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013.

La 22 noiembrie 2013, proiectul de iluminare stradală din comuna Tătărăuca Veche, Soroca, a fost decernat cu locul II de Programul Bunelor Practici la categoria „Modele de succes privind eficientizarea energiei în comunitate". La 6 decembrie 2013, proiectul a fost premiat la Gala „Moldova Eco Energetica" la categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul public".

Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei, decernat în 2012 la Gala Moldova Eco Energetica la categoria „cel mai bun proiect din sectorul public".

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană. 

Pliant

Foaie volantă