Instruire în domeniul discriminării la locul de muncă pentru tineri cu dizabilități din Republica Moldova



În data de 22 decembrie 2013 în incinta Centrului de Reabilitare a Copiilor Surzi a avut loc sesiunea de instruire pe tema „Discriminarea la locul de muncă”. Participanți la sesiune au fost 20 de tineri cu deficiențe de auz, originari din Chișinău și din alte localități ale republicii. Sesiunea a fost moderată de un jurist care a explicat participanților ce înseamnă discriminarea şi cum anume se poate manifesta aceasta la locul de muncă.

Pentru ca participanții să asimileze informația mult mai ușor, acestora le-au fost propuse exerciții practice de identificare a faptului discriminării: anunțuri de angajare discriminatorii, exemple de tratament diferențiat, refuzuri nejustificate de a intervieva sau angaja etc. De asemenea, au fost puse la dispoziția tinerilor, modele de acte și contacte ale instituțiilor la care se pot adresa în cazul în care consideră că au fost discriminați.

„Am constatat cu regret că, în ciuda frecventelor experiențe discriminatorii trăite, unii participanți au auzit pentru prima dată despre noțiunea de discriminare, modalitățile de contracarare a acesteia sau mecanismele prin intermediul cărora se pot proteja. Este aproape incredibil faptul că, în timp ce majoritatea tinerilor cunosc cel puțin unele noțiuni de bază despre discriminare, există o categorie de tineri care învață despre aceasta abia după ce au devenit victime ale discriminării în repetate rînduri. Proiectul „Spune NU discriminării” își propune nu doar să instruiască acești tineri, ci să le dezvolte abilitățile de multiplicatori, pentru ca să poată disemina informația și cunoștințele pe care le vor obține, ajutând și alte persoane” a menționat Veronica Căpătici, coordonatoarea proiectului.

Pe întreaga durată a proiectului aceiași tineri vor beneficia de consultanță juridică la cerere, vor fi orientați și asistați permanent în încercările lor de a se angaja în câmpul muncii.

Ținem să menționăm că sesiuni similare vor fi organizate și pe malul stâng al Nistrului, la Tiraspol, pentru alți 20 de tineri cu dizabilități.

PNUD.PNG" alt="disclaimer UE PNUD" width="699" height="128" />

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

acsm.moldova@gmail.com

(022)281701