Premiera filmului ”Chisinau din zori pana la amurg”



Cinematograful Odeon a gazduit pe data de 21.12.2013 ora 19:00, un eveniment remarcabil in cinematografia autohtona si anume premiera filmului documentar ”Chisinau din zori pana la amurg” care reprezinta viata cotidiana a Chisinauienilor, o societate care ii impune sa aspire spre un ideal inexistent.

Urmarind acest film putem deduce ca viata in Chisinau nu este un basm, observam munca istovitoare a lucratorilor dintr-o mina de piatra, urmarim agitatia de zi cu zi a unei vanzatoare care iti incepe lucru odata cu aparitia zorilor. Dupa cum deja cunoastem, moldovenii sunt un popor inventiv care pot sa se adapteze mediului inconjurator, lucru care il putem observa si in film. Forta acestui documentar este sinceritatea eroilor, cu ajutorul lor aflam informatii cu privire la salarii, conditiile de munca, serviciile de sanatate, somaj, politica si emigrare. Aceste lucruri care suna in mod natural devin o sursa de cunostinte specifice despre viata locuitorilor din Chisinau.

Filmul a fost realizat in cadrul proiectului polonez educational de film ”Lumea din zori pana la amurg”. Astfel Chisinaul a intrat in lista celor 8 capitale din lume despre care au fost realizate filme documentare: Tokyo, Beijing, Kiev, Moscova, Minsk in 2011 si Tbilisi, Ierevan si Chisinau in 2013.

Grandiosul proiect cinematic o fost initiat si implementat de documentalistii polonezi creatori si critici de film in colaborare cu studentii de la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau.