Perspective pe termen lung ale bursierilor din Republica Moldova. Experiență și oportunități de carieră



Centrul Român de Politici Europene (CRPE) împreună cu reprezentața sa din Republica Moldova –CRPE – R. Moldova, lansează raportul”Perspective pe termen lung ale bursierilor din Republica Moldova. Experiență și oportunități de    carieră, o cercetare calitativă bazată pe interviuri de profunzime cu absolvenți moldoveni care au urmat cursuri în sistemul de  învățământ românesc (atât dintre cei care au rămas în România, cât și dintre cei care s-au întors în Republica Moldova), cu rectori,  șefi de departamente ai universităților din România și Republica Moldova și cu reprezentanți ai  Ministerului Educației și Cercetării din România și ai Ministerului Educației din Republica Moldova.

Raportul analizează politica Guvernului român de acordare a burselor studenților moldoveni și  discută efectele acesteia asupra dezvoltării R. Moldova. De asemenea, raportul prezintă și  perspectivele de viitor ale studenților moldoveni: integrarea în piața muncii din R. Moldova versus  piața muncii din România.

Selecție din citatele cuprinse în raport:

”Este greu în Moldova pentru un tânăr specialist. Și de două ori e mai greu când vezi că părinții îmbătrânesc și auzi de la ei că îmbătrânești într-o țară ca Moldova. Să ajungi să fii pensionar și bătrân într-un stat care nu poate asigura minimum de existență nici măcar pentru tineri, este dureros. Și în condițiile astea,  nu văd cum tinerii basarabeni specialiști în IT, după ce au văzut că în România lucrurile merg bine, să se întoarcă în Moldova. Nu or să vină niciodată. Nici măcar părinții nu-i încurajează să revină în această țară. Și eu vorbesc de Chișinău, nu vreau să pomenesc de ce se întâmplă în restul țării.” (Angajat în R. Moldova, 27 ani)

”Toată lumea din Chișinău reacționează pozitiv când știe că ai făcut facultatea în România, având impresia că ai studii foarte bune și pregătire teoretică foarte bună. Nu știu dacă e foarte adevărat, dar cel puțin părerea este bună față de studiile în România.” (Angajată în R. Moldova, 23 ani)

”Nu avem niște statistici clare, dar presupunem că doar 10% dintre studenții plecați în România se mai întorc acasă.” (Reprezentant universitate, fost oficial în Ministerul Educației, R. Moldova)

”Eu m-aș întoarce acasă. Chiar aplic la job-uri în Chișinău. Problema e că salariul pe care mi-l oferă Ministerul de Externe din Moldova, unde chiar am aplicat recent și am și luat interviul, este prea mic față de costuri. Eu aici cu salariul pe care îl am, care nu este foarte mare raportat la piața de salarii, îmi permit totuși să mă întrețin. Eu acolo nu știu cum aș putea să mă întrețin. Costul vieții în Moldova e cam același cu cel al României, însă salariul este mult mai mic.” (Angajată în România, 26 ani)

CRPE propune recomandări pentru îmbunătățirea Programul de acordare de burse destinat tinerilor moldoveni astfel încât acesta să răspundă la necesitățile tuturor beneficiarilor.

O recomandare care e larg sprijinită de intervievați e aceea ca o parte din actualele burse de patru ani să fie înlocuite de scheme de mobilitate cu perioadă mai scurtă. Contextul este favorabil unei asemenea schimbări pentru că R. Moldova a devenit eligibilă din acest an în programul european Erasmus Plus.

Dat fiind faptul că există o clară diferență de atractivitate între universitățile mari din România (București, Iași, Cluj, Timișoara, unde cererea e mai mare decât locurile oferite) și universitățile din orașele mici (unde în fiecare an rămân neocupate locuri puse la dispoziția tinerilor din R. Moldova), propunem o regândire a programului de burse pe următoarelor linii:

a) Menținerea locurilor actuale la universitățile mari atractive.

b) Transformarea unora dintre bursele gestionate de universitățile mici în burse de mobilitate de tip Erasmus, care pot fi puse la dispoziția oricăror universități din România și R. Moldova ce le pot scoate la concurs pentru studenții basarabeni.

c) Deschiderea unor oportunități de schimb de experiență a cadrelor universitare din cele două țări la universități omoloage.

Constatăm cu satisfacție că Ministerul Educației a înglobat în metodologia pe 2013 – 2014 o parte dintre recomandările din raportul precedent al CRPE pe tema burselor (scos în 2012). Au fost eliminate astfel o serie de proceduri birocratice inutile care agasau beneficiarii de burse, îndemnăm ministerul să mențină o comunicare deschisă cu tinerii basarabeni.

Acest Policy Memo apare în cadrul proiectului ” Perspectivele de integrare în piața muncii din Republica Moldova a beneficiarilor burselor de studii acordate de Guvernul Român”finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Raportul complet, în limba română, poate fi consultat aici.

Articol adaugat de: Ludmila Gamurari