FPDL din România şi Centrul Contact au identificat oportunităţi noi de colaborare



Miercuri, 3 decembrie, Centrul Contact a fost vizitat de experţii Fundaţiei Parteneri pentru Dezvoltare Locală din România. Din delegaţia română au făcut parte directorul executiv FPDL, Olivia Baciu, dar şi managerii de programe, Daniela Plugaru şi Doru Cristian Bularda.

În cadrul discuţiei a fost abordată pe larg colaborarea ONG-urilor cu APL şi fiecare dintre părţi a relatat experienţa acumulată şi activităţile desfăşurate.

Totodată, experţii români s-au arătat interesaţi de proiectele Centrului Contact implementate pe dimensiunea de asistenţă pentru dezvoltare, colaborare cu APL, organizaţii partenere, finanţatori, precum şi activităţile orientate spre tinerii din Republica Moldova.

Un capitol important al discuţiei a vizat Fondul de mobilitate România - Republica Moldova. Părţile au făcut schimb de păreri pe dimensiunea de cooperare a sectorului non-guvernamental.

De asemenea, reprezentanţii Centrului Contact au solicitat sprijin la instruirea formatorilor de proiect pentru completarea cererilor de finanţare din partea UE, în condiţiile în care există un deficit acut de persoane competente care să acopere această parte. S-au discutat aspectele ce ţin de identificarea unor organizaţii partenere de peste Prut precum şi elaborarea unor proiecte de tip „Trasee culturale", implementate cu succes în România, care să vizeze localităţile vorbitoare preponderent de limbă rusă, ucraineană sau găgăuză.

Deşi în RM, nu este dezvoltat conceptul întreprinderilor sociale, Daniela Plugaru a ţinut să menţioneze experienţa României in această direcţie, afirmând că la Bucureşti acest aspect a fost oarecum forţat. "Chiar dacă sunt întreprinderi sociale, funcţionale în România, există multe cazuri in care oamenii aşteaptă să se supună unor persoane. Fără să înţeleagă că în aceste structuri nu exista ierarhie."

Potrivit coordonatorului de program al Centrului Contact, Vasile Cioaric, colaborarea cu FPDL aduce de mai mulţi ani un plus de experienţă organizaţiei.

În context, directorul executiv Olivia Baciu a declarat că Centrul Contact înseamnă pentru FPDL, certificarea calităţii şi un interes comun pentru o dezvoltare continuă. "În RM aveţi o societate civilă sofisticată, aflându-se într-un proces de dezvoltare continuă", a conchis sursa.

La final, reprezentanţii Centrului Contact au fost invitaţi la conferinţa „Cooperarea sectorului guvernamental, în cadrul Fondului de Mobilitate România – RM" care va avea loc pe 16 decembrie la Bucureşti.


Pentru detalii, vă rugăm să contactaţi Coordonatorul de Program din partea Centrului Contact Aleona Veselovschi (233947; 233948; elena.veselovskaia@gmail.com)