Planuri mărețe pentru Chișinău



Pe data de 25  noiembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova (CJI)  a organizat   conferință de  presă   pentru a  face  publice  soluțiile  de  modernizare a sistemului  de termoficare  din Chișinău, susținut de  Banca  Mondială și Ambasada Suediei.

Scopul  acestui proiect este  de  a  contopi  până la sfârșitul anului 2013 CET-urile și   Termocom-ul  într-o singură  companie, evident că  acest lucru necesită  și mulți bani dar și aprobarea sistemului de conducere din Moldova.

Din cauza  unui  sistem  vechi ar putea rămâne fără  căldură  aproximativ 160 de mii de locuitori din Chișinăi, iar aici este vorba de familiile modeste care nu au un venit mare pentru a-și putea  achita  facturile.

Abdoulaye Seck, Managerul de ţară al Băncii Mondiale, a spus că acest lucru ar trebui  să  fie  prioritar  în  agenda politicienilor  fiincă este  în  favoarea  miilor  de  locuitori din  capitală care ar putea  îngheța iarna în apartamente.

Pentru crearea  SACET din Chișinău  este necesar contopirea CET-urilor şi Termocom într-o singură companie, pentru a crește   consumul  de energie termică.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, menționează că  prețul energiei termice nu va scădea  în  viitor.

Dumitru Budianschi, director de programe Expert-Grup a explicat că este necesar de  încheiat un parteneriat  între  Guvern  și  municipiu.

Menționăm că Banca Mondială  va veni cu un ajutor de 570 mln de dolari în următorii 4 ani, însă acest lucru va fi real doar dacă  Guvernul  nostrum va combate corupția și va fi apt de muncă. Nu este exclus că vor veni specialiști de peste hotare pentru a dirija tot procesul.

 

Daniela  Timofti

Articol adaugat de: Daniela Timofti