Lansare proiectului ”Introducerea practicilor inovative de management al deșeurilor în orașele selectate din Georgia, Moldova și Armenia”



Din  luna august 2013, a început implementarea proiectului "Introducerea practicilor inovative de management a deşeurilor în oraşele selectate din Georgia, Moldova și Armenia", cu suportul financiar al Comisiei Europene prin Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre pentru 2007-2013.

Scopul proiectului este să contribuie la îmbunătățirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în ţările din Bazinul Mării Negre, prin dezvoltarea de parteneriate transfrontaliere şi cooperare pentru introducerea practicilor inovative de management a deşeurilor în oraşele selectate: Kutaisi( Georgia), Ungheni ( Republica Moldova ) şi Ararat (Armenia).

La implementarea proiectului participă atât reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cât şi ai organizațiilor non-guvernamentale din patru ţări: Primăria Kutaisi ( partener principal ) şi  Asociaţia Uniunea Oamenilor de Ştiinţă din Imereti ”Spectri” /Georgia/, Consiliul orăşenesc, Primăria Ungheni şi Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă / Republica Moldova/, Consiliul orăşenesc, Primăria Ararat şi Asociaţia Supravieţuirea de Mediu / Armenia/, Asociaţia Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi/ România/.

Pe durata implementării proiectului, reprezentanții orașelor implicate în proiect vor fi familiarizați cu practicile inovative de management a deşeurilor utilizate în Uniunea Europeană, pe modelul din România, pentru a le putea aplica în localităţile lor.

În proiect sunt planificate vizite de studiu şi ateliere de formare privind managementul deșeurilor. Experții din România vor examina situaţia privind managementul deșeurilor în orașele Kutaisi, Ungheni și Ararat, vor fi formulate recomandări pe baza cărora părțile interesate vor elabora un plan de acțiune privind managementul deșeurilor. Vor fi elaborate și publicate în limbile naționale ale participanților la proiect diverse materiale informative şi promoţionale privind metodele moderne de management a deșeurilor. Proiectul  prevede luarea unor măsuri de organizare şi colectare selectivă a deșeurilor în Kutaisi și de compostare în Ararat.

Pentru participanții din oraşul Ungheni, care are o anumită experiență în colectarea selectivă a deșeurilor, participarea la proiect este o bună oportunitate  de dobândire a noilor cunoștințe și transferului de experiență.

Proiectul include implementarea de programe educaționale ecologice pentru elevi, o atenție specială va fi acordată educației ecologice și altor grupuri țintă (profesori,jurnaliști). Durata proiectului este 2 ani.


Luni, 18 noiembrie 2013, ora 14.00, în Sala de Conferinţe a Consiliului raional Ungheni va avea loc prezrentarea proiectului "Introducerea practicilor inovative de management a deşeurilor în oraşele selectate din Georgia, Moldova și Armenia", la  care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ONG-urilor, liceelor şi mass-media.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, coordonator proiect

Telefon: 236 23668; E-mail: crdd_ungheni@yahoo.com