FIECARE COPIL ARE DREPTUL LA O FAMILIE SI LA O COPILARIE FERICITA €“ MESAJUL SARBATORII ABRACADABRA



Timp de o zi Gradina Publica Stefan cel Mare si Sfant s-a transformat in locul copilariei, al magiei si al unei imense familii pentru copiii din internate, dar si pentru ceilalti copii din capitala. Cea de-a VI-a editie a sarbatorii „Abracadabra” - o familie pentru fiecare copil” s-a desfasurat la Chisinau, duminica, 18 mai, transmite Info-Prim Neo.

Principalul scop al sarbatorii este de a aduce bucurie mai ales copiilor din cele 12 internate din capitala. In penultima duminica a lunii mai toti copii din internate vin in parcul din Gradina Publica Stefan cel Mare si Sfant pentru a participa la diverse activitati destinate lor. In mare parte, majoritatea activitatilor sunt organizate de catre copiii din comunitate pentru copii din internate. Impreuna ei se pot integra, comunica si forma prietenii de lunga durata. Impreuna pot depasi anumite complexe si bariere.

Tatiana Lungu, presedintele asociatiei Prietenii Copiilo r a declarat pentru Info-Prim Neo ca prin activitati si sarbatori de genul „Abracadabra” copiii de la internate se simt mai fericiti, simt ca pot avea o copilarie fericita, cu aceleasi drepturi ca si restul semenilor. „De aceea venim aici cu dorinta de a dedica aceasta zi tuturor copiilor, dar mai ales copiilor din internate. Venim, inainte de toate, sa ne jucam cu ei si sa-i facem sa simta ca si ei au dreptul la o copilarie fericita si, mai presus de orice, la o familie care sa-i iubeasca si sa le ofere o crestere adecvata”, a declarat Tatiana Lungu.

In cadrul „Abradcadabra”, toti copii au avut posibilitatea sa participe la mai multe ateliere amenajate in parcul central. Dornicii de a desena pe asfalt sau pe stofa au putut sa se intalneasca in cadrul atelierului de arta creativa. Cei curiosi in desenatul pe fata s-au adunat in jurul profesionistilor in ale „face paintigului” (desenatul pe fata) si i-au pictat pe copi ii prezenti. O echipa de actori de la teatrul „Gagalici” a invitat micutii sa ia parte la un atelier de teatru, in cadrul caruia picii au dansat, cantat si au manuit marionetele si papusele.

Premierea sarbatorii „Abracadabra” de anul acesta a fost „Ludobusul”. Stela Vasluian, directorul filialei Amici dei Bambini din Chisinau, a spus ca Ludobusul este un microbus dotat cu toate elementele necesare pentru o varietate de jocuri destinate copiilor. Doritorii de a juca sah, de a construi, de a se juca cu mingea sau alte jocuri interactive au mers la Ludobus si impreuna cu voluntarii au petrecut timpul jucandu-se. Stela Vasluian a spus ca organizarea Ludobusului face parte din proiectul finantat de o televiziune din Italia cu titlul „LudoFriends”. „Ludo” inseamna joc, iar Ludobus este un intreg microbus destinat jocurilor pentru copii”, a explicat Stela Vasluian. Potrivit sursei citate, de saptamana viitoa re, in fiecare sambata si duminica, Ludobusul va merge in diferite regiuni ale R. Moldova, unde voluntarii se vor juca si cu copii din institutiile rezidentiale din tara.

De asemenea, „Abracadabra” a gazduit o expozitie de desene cu tema „O familie pentru fiecare copil” cu picturi realizate atat de copiii din scolile si liceele din comunitate, cat si de copiii din internate. Cele mai bune lucrari au fost premiate in cadrul sarbatorii.

Parintii prezenti la eveniment, dar si restul vizitatorilor au avut posibilitatea de a se informa mai mult despre modalitatile de protectie a copiilor in dificultate familiala. In acest sens in parc au fost amenajate mai multe ghisee informative unde au fost distribuite pliante si diverse materiale despre Casele de Tip Familie, Familiile Foster, Asistenta Parentala Profesionista, Reintegrarea Familiala, Adoptia si alte instiute destinate copiilor in dificultate.

Toate atelierele, activitat ile si distractiile pentru copii s-au desfasurat pe fundalul cantecelor micilor artisti din institutiile de invatamant din capitala care au cantat, dar si dansat in deosebi pentru copiii din internate. Concertul a durat mai mult de trei ore.

In 2008, in Republica Moldova, in afara de Chisinau, vor mai fi organizate inca doua evenimente „Abracadabra”, pe 25 mai la Ungheni si pe 1 iunie la Leova. Organizatorii s-au gandit sa desfasoare trei sarbatori mari pentru a le oferi copiilor din comunitatile respective sa interactioneze si sa se joace cu copii ramasi fara parinti si cu copii din institutiile rezidentiale din republica cat mai mult cu scopul de a-i integra in societate si de a le oferi sansa de a avea o copilarie frumoasa celor care nu au o familie.

Momentul magic al sarbatorii l-a constituit lansarea a zeci de baloane colorate, care purtau cu ele un mesaj adresat copiilor din institutii. „Abracadabra” - pentru ca credem ca in tr-o zi numarul de copii in internate va scadea la minimum si numarul de copii care isi vor gasi o familie va creste. Credem intr-o magie”, a subliniat Stela Vasluian.

„Abracadabra” este o sarbatoare ce se organizeaza simultan in 18 orase din Italia si in 29 de tari in care activeaza Asociatia internationala „Amici dei Bambini”. La Chisinau evenimentul a fost organizat de catre Amici dei bambini, Asociatia Prietenii Copiilor si Directia generala educatie, tineret si sport.

www.info-prim.md