Declaratie cu privire la Anul (electoral al) tineretului



Noi, tinerii cu atitudine civica, ne exprimam nemultumirea referitor la utilizarea tematicii de tineret in scopuri propagandistice si lipsa de actiune a autoritatilor in vederea imbunatatirii situatiei tinerilor din Republica Moldova.

Decretarea anului 2008 drept An al tineretului in R. Moldova de catre presedintele Vladimir Voronin la 26 decembrie 2007 a generat speranta ca situatia tinerilor din R. Moldova se va ameliora, iar tinerii vor deveni o prioritate reala a politicilor guvernamentale. 

Cu parere de rau, ajungem sa concluzionam ca sperantele noastre au fost in zadar. Cu exceptia festivitatii de lansare si a unor concerte pentru tinerii militari, sustinute de ochestra prezidentiala, la aproape cinci luni de la lansare nu a fost realizata nicio actiune vizibila destinata imbunatatirii conditiilor de viata ale tinerilor.

Planul de actiuni consacrat Anului Tineretului a fost elaborat de catre Guvern fara a tine cont de pozitia organizatiilor neguvernamentale de tineret si include actiuni care sunt desfasurate anual de catre societatea civila fara a se consulta anterior cu ONG-urile care implementeaza aceste activitati. Majoritatea activitatilor prevazute in acest plan de actiuni au un caracter formal. 

Un alt aspect ingrijorator este faptul ca in planul de actiuni, publicat in Monitorul Oficial la 25 martie 2008, nu se precizeaza sursa de finantare a activitatilor, desi realizarea integrala a acestora ar presupune sume exorbitante, care nu au fost prevazute in bugetul de stat pentru anul 2008.

Aceste lucruri ne pune in garda cu privire la seriozitatea declaratiilor si intentiilor autoritatilor de a contribui la imbunatatirea vietii tinerilor in Moldova. In acelasi timp, decretarea Anului Tineretului in preajma alegerilor parlamentare din 2009 are un caracter propagandistic. 

Cerem Guvernului ca procesul de luare a deciziilor privind desfasurarea Anului Tineretului sa fie unul participativ, sa renunte la actiunile populiste si sa implementeze politici care ar imbunatati conditiile de viata si dezvoltare a tinerilor din Republica Moldova, iar sursele de finantare ale activitatilor sa fie transparente.