FLASH-MOB: GUVERNAREA COMUNISTA INCEARCA SA COLECTEZE VOTURILE TINERILOR PE BANI PUBLICI



unimediaflashmob.jpgAzi, 15 mai, la orele 12.00, langa monumentul Stefan cel Mare si Sfant, 35 de tineri cu atitudine civica au participat in cadrul unei actiuni inedite. Tinerii au umflat sute de bule de sapun, prin care au incercat sa atraga atentia opiniei publice referitor la faptul ca promisiunile guvernarii comuniste din cadrul Anul tineretului reprezinte doar vorbe goale, asemeni "bulelor de sapun". "La patru luni si jumatate de la lansarea Anului tineretului, autoritatile nu au realizat nicio actiunile vizibila, care ar imbunatati conditiile de trai ale tinerilor. Astfel, consideram ca decretarea anului 2008 - drept an al tineretului reprezinta o incercare nereusita a guvernarii comuniste de a colecta voturile tinerilor pe bani publici", a declarat Tudor Darie, initiatorul flash-mobului. Initial, la 11 mai, a fost plasat un anunt pe un blog, prin care se solicita ca persoanele interesate sa expedieze organizatorului actiunii datele sale de contact. Ulterior, toti participantii au fost anuntati referitor la data, locul si modul de organizare a actiunii. 

35 de tineri s-au adunat la orele 12.00 fix si dupa trei fluieraturi, au inceput sa faca bule de sapun. Desi tinerii doreau ca bulele sa fie in adresa Guvernului, vantul a intors directia balonaselor. "Bulele de sapun au inteles directia in care trebuie sa plece - spre presedintie", se amuzau participantii la flash-mob. Dupa cinci minute, au urmat alte trei fluieraturi si toti participantii au disparut. 

"Decretarea anului 2008 drept An al tineretului in R. Moldova de catre presedintele Vladimir Voronin la 26 decembrie 2007 a generat speranta ca situatia tinerilor din R. Moldova se va ameliora, iar tinerii vor deveni o prioritate reala a politicilor guvernamentale", se mentioneaza in declaratia participantilor la flash-mob.

"Cu parere de rau, ajungem sa concluzionam ca sperantele noastre au fost in zadar. Cu exceptia festivitatii de lansare si a unor concerte pentru tinerii militari, sustinute de ochestra prezidentiala, la aproape cinci luni de la lansare nu a fost realizata nicio actiune vizibila destinata imbunatatirii conditiilor de viata ale tinerilor", se mai precizeaza in declaratia citata.

"Consideram ca decretarea anului 2008 - drept an al tineretului reprezinta o incercare nereusita a guvernarii comuniste de a colecta voturile tinerilor pe bani publici. Cerem Guvernului sa renunte la activitatile populiste si sa implementeze politici, care ar imbunatati conditiile de viata si dezvoltare a tinerilor", a declarat Tudor Darie, initiatorul flash-mobului.

In cadrul actiunii au participat tineri angajati in diverse intreprinderi, studenti si un grup de tineri de la Partidul Liberal. "Ceea ce ne-a unit a fost pozitia noastra civica comuna si nu apartenenta la diferite partide", au subliniat participantii.

Solicitat de UNIMEDIA, Sergiu Boghean, presedintele Organizatiei de tineret a PL, a declarat: "Pe noi ne deranjeaza faptul ca guvernarea a decretat anul 2008 ca anul tineretului in mod populist. Din pacate, nu se observa actiuni concrete. Totusi, consider ca daca anul 2008 este deja Anul tineretului, atunci tineretul trebuie sa se solidarizeze pentru a schimba situatia in tara, este anul cand ei pot sa-si schimbe viata lor, aducand la putere o guvernare democratica. Astfel, dupa ce vom crea conditii de viata normale si locuri de munca bine platite, se vor intoarce si tinerii de peste hotare ca sa munceasca in tara". 

Dumitru Ciorici, unul dintre initiatorii actiunii, a mentionat: "Nu toti stiu ca anul tineretului este utilizat in scopuri politice. Ca dovada serveste inactiunea guvernantilor. Am venit aici pentru a-mi exprima dezacordul cu privire la modul in care este "gestionat" acest an al tineretului si totodata pentru a atentiona opinia publica despre declaratiile fara valoare ale celor care pretind ca vor binele tinerilor."

Un alt participant la flash-mob, Paul Hodorogea, a declarat ca a venit la flash pentru "a fi in compania unor oameni interesanti si pentru a lupta pentru cauza respectiva. Cred ca se merita. Este foarte important sa aratam celorlalti ca autoritatile nu fac nimic, asemeni acestor balonase de sapun". 

UNIMEDIA precizeaza ca flash-mob este o actiune spontana de protest, care presupune ca un grup de tineri, care se organizeaza prin internet, se intalnesc intr-un loc stabilit din timp, intreprind o serie de actiuni stranii, apoi dispar pe neasteptate. In acest mod, flash-mobul transmite persoanelor din jur un anumit mesaj.

 

Sursa: UNIMEDIA