Un vis devenit realitate



Totul pe lumea asta a fost mai întîi un gînd, o idee,un vis şi abia apoi s-a transformat într-o realitate. Orice rezolvare a unei probleme începe de la o necunoscută,de la un semn de întrebare.Orice realizare porneşte de la ceva incert.

Proiectul “Crearea centrelor vocaţionale în localităţile din zona post-conflict”lansat de  Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească  “Centrul de Iniţiative şi Dezvoltare Continuă” şi cu susţinerea financiară a Guvernului Japoniei a venit ca o provocare. Mai întîi au fost concursurile tematice în tabăra din s. Coşniţa. Participarea la aceste competiii a însemnat pentru noi,echipa liceului Teoretic „Ion Creangă”din s. Ermoclia,r-nul Ştefan Vodă o nouă şansă de a ne afirma, de a demonstra că instituţia noastră poate creşte elevi cu performanţe. Astfel,copiii din Ermoclia au obţinut succese binemeritate: locul I la proba Culinărie,locul II la proba Foto-video,menţiuni la probele Secretariat,Şah,Lupte libere.Cîştigul echipei a fost unul pe potrivă : dotarea unui centru vocaţional în domeniul culinărie şi 19 foi de odihnă  în România pentru elevi, părinţi, profesori.

Au urmat cîteva zile de vis în pensiunea „Montana”din Slănic Moldova,România,zile în care am avut fericita ocazie să admirăm măreţia şi splendoarea munţilor,să simţim răcoarea salinei,să urcăm pe pante abrupte spre înălţimi ce-ţi taie respiraţia...

Pentru elevi,pentru părinţi,pentru profesori călătoria în România a fost un început frumos de vacanţă mare. Pentru echipa ce a lucrat asupra  implementării  proiectului „Crearea centrului vocaţional” a fost,de fapt,unica vacanţa.  S-a depus un efort enorm: echipa a elaborat Propunerea de subproiect,a alcătuit lista echipamentului necesar pentru dotarea centrului şi a specificaţiilor tehnice ale acestuia, a realizat designul mobilierului,a organizat activităţile, lucrările ulterioare.

Încăperea destinată pentru centrul vocaţional a fost renovată,a căpătat un nou aspect. În acest scop s-au alocat circa 18000 lei  din bugetul instituţiei,iar  lucrările au fost realizate  cu forţele părinţilor, profesorilor, lucrătorilor liceului.

Fondul de Investiţii Sociale din Moldova a contribuit la dotarea cu echipament şi mobilier a Centrului Vocaţional în valoare de 111567 lei.

Centrul va activa conform unui program stabilit,în afara orelor de curs,fiind frecventat de circa 60 de elevi,dar şi de părinţi,tineri din localitate.

Crearea centrului va deveni un un exemplu de bună practică în domeniul educaţiei vocaţionale atît în localitate,cît şi în raion,în republică.Aşteptările sînt mari:

  • copiii vor beneficia de condiţii moderne pentru realizarea orelor la  modulul Culinarie,   disciplina educaţie tehnologică;
  • se  va extinde aria de interese ale elevilor,ei vor putea să utilizeze plăcut şi util  timpul liber;
  • participînd la activităţile centrului, elevii vor căpăta deprinderi  practice,îşi vor forma abilităţi, vor putea să-şi dezvolte capacităţile,căpătînd astfel o bună pregătire pentru viaţă;
  • implicarea, participarea în activităţile centrului a părinţilor,a altor actori comunitari va avea un impact pozitiv asupra relaţiilor  de colaborare între şcoală, familie,comunitate;
  • şcoala,satul nostru vor putea să avanseze ,să–şi promoveze imaginea,să obţină noi oportunităţi de dezvoltare.  

Orice vocaţie se împlineşte cu efort,cu sîrguinţă,dar şi cu susţinere,cu îndrumare. De acest lucru ne-am  convins încă o dată lucrînd la implementarea proiectului.. 

Merită respect şi admiraţie echipa de la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova care a depus nu doar multă muncă,dar şi mult suflet,multă dăruire de sine în realizarea acestui proiect unic în felul său.

Sîntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea unui vis frumos: Guvernului Japoniei, FISM, AO „Centrul de Iniţiative şi Dezvoltare Continuă”.Aducem mulţumiri părinţilor, profesorilor, lucrătorilor liceului,agenţilor economici care şi-au oferit sprijinul, ajutorul, demonstrînd tuturor o lecţie,un exemplu de implicare,de participare,o lecţie atît de necesară copiilor noştri.

Şargarovschi Tatiana, directorul liceului                                                

           

Articol adaugat de: Tatiana Sargarovschi