2 ore împotriva discriminării la Grătiești



Primarul, asitenții sociali, medicii, contabilii, profesorii dar și tinerii din localitatea Grătiești au participat la o lecție publică dedicată fenomenului discriminării și prevenirii acestei practici. Evenimentul s-a desfășurat vineri, 18 octombrie 2013 și face parte din cadrul campaniei naționale “2 ore împotriva discriminării”, inițiată de către Coaliția Nediscriminare (CND).

Lecția a fost ținută de către Doina-Ioana Străisteanu, avocată în domeniul drepturilor omului și unul dintre cei cinci membri ai Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității care a vorbit despre ce este discriminarea, cum poate fi prevenit acest fenoment dar și prevederile legii cu privire la asigurarea egalității. Experta a oferit mai multe studii de caz astfel încît participanții să poate percepe cu ușurință ce este discriminarea și cum să se apere în situațiile discriminatorii.

În rezultat, participanții au acordat o serie de întrebări printre care dreptul la îndemnizații, dreptul la angajare în cîmpul muncii, predarea religiei în instituțiile de învățămînt, angajarea femeilor însărcinate dar și situația profesorilor cu vîrsta de pensionare și angajarea tinerilor specialiști. Potrivit unor participanți, una dintre cele mai mari probleme ale localității Grătiești ar fi necunoașterea legislației și a drepturilor omului de către populație, fapt ce duce la discriminare.

În acest context, participanților li s-a vorbit despre existența Liniei Nediscriminare-0 8003 8003 din cadrul CND, despre consultanța de care vor beneficia dar și gratuitatea și confidențialitatea acestei linii.

Menționăm că lecția publică a fost organizată de către Coaliția Nediscriminare, și face parte din cadrul proiectului „Promovarea Politicilor Nediscriminatorii în Republica Moldova”, finanțat de către Civil Rights Defenders, Suedia în colaborare cu Maria Boico care este parajuristă în cadrul proiectului implementat de Fundaţia Soros-Moldova „Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de para-jurişti comunitari”.