CONSILIUL EUROPEI VA LANSA O CAMPANIE DE PROMOVARE A DREPTURILOR ROMILOR IN MOLDOVA SI UCRAINA



Ameliorarea conditiilor de trai ale cetatenilor romi prin salvgardarea drepturilor fundamentale ale omului, prin promovarea accesului la servicii si sustinerea participarii lor in viata sociala si politica reprezinta prioritatile unui proiect de sensibilizare a opiniei publice care va fi lansat la 14 mai in R. Moldova si Ucraina de catre Consiliul Europei si Comisia Europeana.
Proiectul intitulat "Consolidarea comunitatilor rome si lupta contra anti-tiganismului" va acorda instruire oficialitatilor in vederea monitorizarii si evaluarii politicilor nationale cu privire la problemele romilor, precum si profesorilor si mediatorilor preocupati de anti-trafic din R. Moldova si Ucraina.

Proiectul, de asemenea, prevede lansarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice in vederea respectarii drepturilor romilor, care are sloganul "Dosta!" si care a fost implementata cu succes in cinci tari din Europa de Sud-Est. Dosta semnifica "destul" in limba romilor si urmareste un scop mai larg de a atenua prejudecatile prin apropierea celorlalte etnii de cetatenii romi pentru a le asigura drepturi si tratament egal.

Intr-un comunicat emis de serviciul de presa al Consiliului Europei se constata ca romii sunt cetateni europeni. Ei formeaza un grup de aproape 10 milioane de oameni care locuiesc pe teritoriile majoritatii tarilor membre ale Consiliului Europei.
Cu aceasta ocazie presa este invitata la o conferinta de presa care va incepe la ora 10.30, miercuri, 14 mai, la Biroul Relatii Interetnice din Chisinau.


Info-Prim Neo