JURNALISTII DIN MOLDOVA AU MARSALUIT LA CHISINAU CERAND LIBERALIZAREA PRESEI



4340_marsul_presei.jpgJurnalistii din R. Moldova au marsaluit joi, 8 mai, la Chisinau cerand liberalizarea presei. Marsul solidaritatii, organizat in cadrul Zilelor Libertatii Presei, a finalizat cu un miting de protest de cateva ore fata de cenzura impusa de catre autoritati, transmite Info-Prim Neo.

Directorul Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Corina Cepoi, a mentionat ca prin actiune se incearca sensibilizarea opiniei publice vizavi de incalcarea dreptului la informare, violarea libertatii de exprimare, presiunile economice, politice si sociale exercitate de autoritati asupra institutiilor mass-media neloiale puterii.

In opinia presedintelui Uniunii Jurnalistilor din Moldova (UJM), Valeriu Saharneanu, conditia presei moldovenesti nu se schimba, ci, dimpotriva, pe unele segmente involueaza, regreseaza dramatic. Astfel, sunt frecvente incercarile continue ale guvernarii comuniste care controleaza mijloacele de informare in masa, dar si tentativele de agresiune impotriva jurnalistilor, de ingradire a accesului la informatie, de violare a dreptului la libertatea de exprimare, de hartuire si intimidare a presei, precizeaza presedintele UJM.

Cei prezenti la actiune si-au exprimat convingerea ca pot obtine o libertate mai larga pentru presa, daca sunt solidari. O parte dintre jurnalisti pledeaza pentru ajutorul organizatiilor media internationale, care au o forta si o influenta mai mare asupra autoritatilor de la Chisinau.

Marsul solidaritatii a fost organizat de Centrul Independent de Jurnalism, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Asociatia Presei Independente, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociatia Presei Electronice, Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul Acces-Info.
Evenimentul a fost sustinut de Misiunea OSCE in Moldova, Fondul Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii, Fundatia Soros-Moldova, USAID, MCC si AED. 

Info-Prim Neo