(FOTO) Ziua Internațională a Păcii la liceul „Universul”, marcată cu suportul Soroptimist International



DSC01636Concursuri de desen, ore de educație pentru pace, concursuri de eseuri cu mesaje de pace, ore de aplicații și mâini dibace. Așa a fost organizată la Liceul Teoretic „Universul” din Chișinău Ziua Internațională a Păcii.

Elevii din clasele mai mici, asistați de elevi voluntari din clasele mai mari, au desenat, în cadrul cercului de pictură, au testat combinații noi de culori, pentru a transmite viziunea lor despre pace. În toate clasele au fost organizate lecții tematice – Ora Păcii, în care elevii au aflat ce înseamnă pacea și de ce este importantă. Unii elevi au participat la un master-class la care au confecționat porumbei și soare, din lut polimeric, pe care i-au legat cu bentițe la încheieturile oaspeților.

Toate aceste activități au fost desfășurate în liceu cu suportul organizației de femei Soroptimist International, clubul din Chișinău. Membrele clubului au misiunea de a găsi oportunități pentru a face mai bună viața comunității lor. Este vorba despre proiecte mici, dar cu impact direct asupra unui grup concret de oameni.

DSC01494De data aceasta, membrele clubului au decis că este oportun să ajute 2 instituții educaționale din Chișinău, Liceul Teoretic „Universul” și școala-grădiniță 152 „Pas cu Pas”, pentru ca elevii să înțeleagă cum e să te implici în activități înafara orelor, să faci ceva care îți aduce bucurie, care te ajută să-ți descoperi și să-ți dezvolți și abilitățile artistice.

„A fost o inițiativă total diferită de ceea ce am făcut anterior. Am vrut să fim noi ambasadoarele care le transmit mesajul pozitiv copiilor, prin implicare în educația lor. Disciplinele şcolare nu prea contribuie la dezvoltarea creativităţii copiilor. Dacă au învățat că porumbeii sunt albi, atunci ei nici nu pot să fie altfel. Dar acum am văzut, în cadrul activităţilor  în care erau implicați, că porumbeii au fost și portocalii. Și ei puteau să explice că asta înseamnă căldură, liniște. Este pacea, așa cum o văd ei.” Lucia Ușurelu, președinte Soroptimist International, clubul din Chişinău.

Soroptimist a cumpărat toate materialele necesare pentru activități, cu suportul financiar din partea clubului Tonsberg din Norvegia. Hârtie vatman de mai multe culori, guaș, clei, foarfece, bentițe colorate, cutii, cretă colorată, marchere, carioci, baloane, acuarelă – cât să ajungă la toți cei care au dorit să se implice. În plus, pentru cei mai activi elevi, membrele Soroptimist au venit cu premii – tricouri, stilouri, carnete, dar şi certificate de participare.

De cealaltă parte, directoarea și profesorii de la liceul „Universul” s-au mobilizat din start și au fost foarte receptivi. În activități, pe parcursul întregii săptămâni, au fost implicați elevii din toate clasele, atât la ore, cât și la cercurile tematice.

Ziua Internațională a Păcii se marchează în fiecare an pe 21 septembrie. Tematica din 2013 a evenimentului este „Educație pentru Pace”.

7

DSC01626

IMG 24091

 

 

DSC01513

DSC01640

DSC01520

DSC01539

DSC01664