Școala de vară „Planific să am un viitor”




020913 g„Ograda Noastra” ONG organizează școli de vară pentru copiii cluburilor de democrație din mai multe localități a Republicii Moldova pe care le coordonează comuna Zîrnești, raionul Cahul, satul Gribova, raionul Drochia, și satul Mingir, raionul Hîncești.

În acest an școlile de vară s-au desfășurat în perioada 16-25 august 2013, în cadrul cărora au participat circa 60 de copii atît de proveniență romă, cît și non-romă, cu vîrste cuprinse între 9 și 16 ani. Școlile de vară au avut sloganul „Planific să am un viitor”.

Obiectivul major al școlilor de vară a fost că copii din cele 3 localități să înțeleagă rolul și importanța educației în viitorul la care visează. De aceea, una din activități a fost competiția de desen liber, unde copii au redat în culorile dorite cum își văd ei viitorul lor peste 10 ani. Toți s-au ispravit bine fiind foarte talentați, ingenioși și originali. Surprinzător a fost că ambițiile copiilor au fost destul de modeste și realiste. De exemplu, unii dintre copiii de la Zîrnești au desenat satul lor natal plin de soare, culori vii, cu o infrastructură bine dezvoltată și plină de armonie.

Fiecare din cele 3 școli de vară au avut parte și de o serie de jocuri interactive și distractive, întreceri care au creat o atmosferă veselă și au implicat copii să-și demostreze puterile și spiritul de echipă.

Aceste activități au dovedit încă o data că copiii prin participare comună și interacțiune își pot depăși prejudecățile mai bine ca maturii și indiferent de provenineța lor etnică se pot juca împreună, pot fi parteneri de echipă și prieteni.

Aceste activități au fost organizate de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG în cadrul programului „Incluziune socială” cu sprijinul financiar al Fondului Global pentru Copii, în cooperare cu voluntarii Corpului Păcii din Moldova (Roberto Wortman, Victoria Hopper, Juliana Samper, Sarah Hysong și Natalia Guenova), precum și voluntarii „Ograda Noastra” Aliona Belicci, Ilie Ianacoglo și mediatorii comunitari din localitatea Gribova, raionul Drochia, și Mingir, raionul Hîncești (Angela Radiță și Valeriu Caldararu).


020913 m