Youth Exchange DROP by DROP in Spania - experienta minunata pentru tinerii din or. Causeni



1176268 702363986447708 523258573 nIntre 12 si 20 august 2013, in oraselul Coin, Spania, a avut loc un schimb cultural ''Drop by Drop''organizat de ONG-ul  "Accion Naranja" din Spania si finantat de Uniunea Europeana in cadrul programului Youth in Action. Genericul acestui proiect a fost  "Persoanele cu dizabilitati si discriminarea sociala", unde s-au intrunit tineri din 6 tari a Europei : Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Ucraina si Moldova.

Echipa noastra a fost formata din 6 membri si anume: Cerga Alexie, Ialivciuc Nichita, Afteni Ruxanda, Munteanu Patricia, Cerga Inna si Cebotari Mihaela, in frunte cu presedintele organizatiei neguvernamentale  "CENTRUL PENTRU DEZVOLTAREA RELATIILOR INTERNATIONALE '', Coiceva Svetlana.      

Principalele scopuri ale acestui proiect au fost : crearea unui mediu impotriva discriminarii, incurajarea  activismului social, implicarea activa a tinerilor in rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilitati. In decursul acestei saptamini prin diverse activitati si intruniri am reusit sa atingem aceste scopuri. Activitatile la care am participat, intr-adevar au avut un efect major in sesizarea greutatilor cu care se  confrunta persoanele cu dizabilitati si anume jocurile paralimpice care ne-au facut sa simtim noi insine ce inseamna sa fii cu dizabilitati. Un strigat pentru societate contra discriminarii a fost un "City Quest''  organizat in orasel,unde noi am jucat rolul acestor persoane si a trebuit sa ne descurcam in diferite situatii. De asemenea fiecare tara a avut de prezentat cite un Power Point despre situatia acestor persoane in fiecare tara, si cred ca din acestea noi am aflat solutii bune de la ei pentru rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilitati la noi in tara.

Pe linga toate acestea, proiectul a fost o posibilitate pentru fiecare dintre noi de a explora locurile pitoresti, cultura, societatea nu doar a Spaniei ci a tuturor tarilor participante. Datorita serilor culturale, am savurat dansurile si muzica populara, am gustat din bucatele si bauturile autohtone, de fiecare data simtindu-ne o parte din acea tara. In timpul acestor seri am admirat frumusetea irepetabila a culturii europene in toate culorile ei si am cunoscut principala comoara a ei oamenii.  Timp de o saptamina am devenit o mare familie , unde chiar daca toti eram diferiti fiecare ne-am  simtit  ca la el acasa. La sfirsitul acestui proiect a fost organizat "Goodbye Party", unde fiecare participant a primit un certificat YouthPass, care descrie si valideaza experienta obtinuta aici. O experienta pe viata care ne va fi de folos in viitor ca cetateni europeni activi, plini de idei si realizari in diferite domenii. In aceasta ultima seara a fost o despartire dureroasa cu multe lacrimi si pareri de rau dar totusi eram fericiti ca am fost aici. Dupa numeroase multumiri sincere organizatorilor, in special Patriciei Solis, Fernando Santos si Juanjo Santos,  fiecare a inceput o lunga calatorie spre casa entuziasmati si plini de emotii pozitive.

Asemenea proiecte se petrec anual in diferite colturi ale lumii, iar in acest an liderul nostru Svetlana Coiceva va organiza asemenea schimb cultural BE ACTIVE (28 octombrie-05 noiembrie) si la noi in tara, care speram va fi unul dintre cele mai reusite.


792296 193622820812655 1887660558 o