CCI a Moldovei și CCI a Turkmenistanului au semnat un Memorandum



DSC 0040Pe 24 iulie 2013, la Chișinău, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei și Camera de Comerţ şi Industrie a Turkmenistanului au semnat un Memorandum de înţelegere în vederea intensificării relațiilor de colaborare. Evenimentul a avut loc în contextul vizitei în Moldova, în perioada 24-25 iulie curent, a unei delegații oficiale, condusă de preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

Președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a menționat interesul oamenilor de afaceri din țara noastră față de colaborarea cu parteneri din Turkmenistan, în special în domeniul agroalimentar. "Odată cu încheierea înțelegerii dintre organizațiile noastre, vom intensifica relațiile de colaborare, vom face schimb de informații și experiență, vom organiza și vom participa la diverse activități destinate mediului de afaceri. Facilitând dezvoltarea noilor parteneriate de business, vom contribui la creșterea volumului schimburilor comerciale moldo-turkmene".

Merghen Şaliev, președinte al CCI a Turkmenistanului, a accentuat oportunitatea intensificării relațiilor de colaborare intercamerale. "Este remarcabil faptul că, actul a fost semnat anume în cadrul vizitei oficiale în Moldova a președintelui Turkmenistanului, sporind astfel responsabilitățile și angajamentele pe care ni le-am asumat. Avem aceleași funcții, obiective, sarcini și un rol important în dezvoltarea mediului de afaceri".

Părțile au convenit să efectueze vizite reciproce de studiu pentru a se familiariza cu oportunitățile investiționale, sectoarele prioritare și climatul de afaceri, iar ulterior să organizeze misiuni economice, participări la expoziții și alte evenimente pentru întreprinzători.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Turkmenistan, pentru 5 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 2.66 mil USD, cu 332% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 0.58 mil USD, scăzând cu 4,9 % faţă de cinci luni ale anului 2012.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Turkmenistan a însumat 2,08 mil USD, crescând de la doar 3 mii USD în anul 2012.