Seminar la Bălți cu tinerii voluntari din regiunea nordului



Societatea civila in ImaginiLa data de 15 iulie 2013 în or. Bălţi a avut loc un seminar în cadrul proiectului ,, Prin abilitare civică a tinerilor spre comunitaţi participative", organizat de către AO CISTE ,,Certitudine". Agenda zilei preconiza un program de trei ore, dar, graţie activismului participanţilor, discuţia demarată la ora 10:30 s-a incheiat la 14:15.

A iniţiat acestă discuţie directorul AO CISTE ,,Certitudine", Eugeniu Graur care a prezentat scopul, obiectivele proiectului, rezultatele proiectului şi asigurarea cumunitaţii iniţiativelor de abilitare civică a tinerilor: ,, Fondul pentru tineri, Bălţi",

Fundaţia Est Europeană ,,Abilitarea civică a tinerilor din Mediul rural", NED ,,ProEcoOffice", REC. Doamna Angela Graur, coordinator de proiect a continuat discuţia cu o informaţie despre  activitatea organizaţiei ,,Certitudine" din or. Bălţi  tinerilor care au participat la acest seminar şi a nominalizat modalitaţile de participate a tinerilor în viaţa comunităţii şi importanţa participarii tinerilor. . Dupa aceasta a urmat prezentarea iniţiativelor implementate de către beneficiari, unde au fost prezentate cinci proiecte. Proiectele au fost prezentate de către Domniţa Griţco - Corlateni, Dorin Prisăcaru - Chişcăreni, Ana Guzun - Vrăneşti, Filarovschi Igor - Grigoreşti, Coşniţov Valeria - Hiliuţi. Tinerii şi-au împărtăşit succesele şi modul de lucru unii altora. De exemplu pentru proiectul de la Corlateni tinerii au organizat un flash-mob, pentru colectarea de fonduri, de unde au colectat 620 de lei. Iar participanţii   de  la Chiscăreni au colectat fonduri organizînd la ei în sat ,,cinema la aer liber". Coordonatorilor de proiect le-a placut cum tinerii de la Vraneşti au facut gardul de la ,, Oraşelul copiilor" din nuele într-un mod original şi interesant.  La Hiliuţi cu ajutorul  AO CISTE ,,Certitudine" Bălţi, au procurart circa 100 de cărţi pentru biblioteca şcolară. Iar la Grigoreşti doresc să adune fonduri pentru procurarea costumelor naţionale pentru Ansamblul Spicuşor (ansamblu de dans). Seminarul a finalizat cu elaborarea declaraţiei din partea tinerilor pentru APL, raionale şi MTS.

Seminarul a oferit un plus de experienţă şi de idei tuturor celor care au fost prezenţi la el. Au făcut schimb de experiență și au aflat noi idei de a face localitatea lor mai curată, amenanjată și posibilitatea de colectare de fonduri pentru promovarea și realizarea proiectelor la nivel local.
participant la proiect - vicepreședinte pe tineret AO ATOS - Ana Guzun