Curs de bază în sănătatea adolescenţilor pentru colaboratorii centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT) noi formate



Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, organizează în perioada 15-19 iulie 2013, cursul de bază în sănătatea adolescenţilor pentru colaboratorii centrelor de sănătate prietenoase tinerilor  (CSPT) noi formate. La curs participă 39 de echipe de profesioniști din CSPT: obstetricieni-ginecologi, urologi,  dermato-venerologi, pediatri, medici internişti, psihologi, moaşe, asistente medicale. Cursul este organizat cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Generaţie sănătoasă”.  Aceștia sunt angajatii ai centrelor pritenoase tinerilor noi create din raioanele Leova, Rîșcani, Glodeni, Briceni, Călărași, Drochia, Orhei, Șoldănești, Telenești, Cahul, Cantemir, Edineț, Ocnița, Ialoveni, Chișinău.

Dr. Galina LEȘCO, Preşedinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri” şi directorul Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”: „Cursul organizat de Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” contribuie la crearea capacităților  esențiale ale  echipelor de profesioniști din CSPT noi formate   în acordarea asistenței integrate a sănătății adolescenților în cadrul Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor”.

Acest curs contribuie la realizarea Politicii Naţionale de Sănătate pentru anii 2007-2021 şi altor documente strategice din domeniu şi se înscriu în eforturile Ministerului Sănătăţii de a extinde la nivel naţional Serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. Activitatea este finanţată de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

„Acest curs de formare face parte din demersul proiectului nostru în susţinerea sporirii capacităţilor umane din sistemul de sănătate pentru a răspunde mai eficient nevoilor de sănătate şi dezvoltare a adolescenţilor”, a mai menționat Dr. Galina LEŞCO.

Din echipa de formatori naţionali fac parte Galina Leşco,  Victoria Ciubotaru, Larisa Chirev, Nadejda Bordian, Natalia Gandrabur, Ecaterina Sorocan – traineri cu experiență în domeniul sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor.

Cursul dat este compus din 9 module tematice:

  • Prezentarea noțiunilor de bază în sănătatea și dezvoltarea adolescenților.  Importanţa sănătăţii adolescenţilor pentru sănătatea publică. Adolescenții și tinerii  cu nevoi speciale şi în stare de vulnerabilitate.  
  • Dezvoltarea bio-psiho-socială a adolescenților, inclusiv dezvoltarea neuro-psihică și pubertară;
  • Particularitățile de prestare a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor  
  • Particularitățile interacțiunii  între prestatorul de servicii de sănătate și adolescent  – abordarea integrată a sănătății adolescenților. Importanța respectării confidențialității.   
  • Principiile consilierii și comunicării cu adolescenții. Deprinderile necesare consilierii.
  • Consilierea integrată și consilierea în grup.  
  • Basele consilierii motivaționale. 
  • Momentele dificile în consiliere. 
  • Formarea echipei.

 

Cursul se ţine în stațiunea Holercani.

Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” este o organizaţie neguvernamentală cu preocupări în domeniul promovării serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. În acest cadru, o atenţie specială este acordată programelor de formare pentru profesionişti şi de educaţie pentru sănătate pentru adolescenţi şi tineri.

Contacte:

Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”

str. Socoleni, 19, MD 2020, or. Chişinău, Republica Moldova,

tel.: (373.22) 40.66.34, tel./fax: (373.22) 40.66.32

info@neovita.md, www.neovita.md

# # #

Informaţie de context:

În 2011, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 956 din 13.12.2011 „Privind extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) la nivel naţional”, care prevede crearea Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (SSPT) în toate raioanele Republicii Moldova. Astfel, Compania Naţională de Asigurări în Medicină finanţează, începând cu 2012, serviciile respective nou-create în toate raionale ţării. Eforturile Guvernului în cadrul acestui proces sunt susţinute de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) prin intermediul proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

La sfârşitul primei etape a proiectului (2011-2013) sunt implementate principalele documente de reglementare, un sistem îmbunătăţit de monitorizare şi evaluare, mecanismele financiare relevante, curriculumul adaptat pentru Universitate şi Colegiu, protocoalele şi îndrumările de bază pentru asigurarea extinderii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor şi prestării durabile a acestor servicii.

Până la sfârşitul primei faze, decidenţii şi specialiştii din toate raioanele ţării vor fi angajaţi în procesul de extindere SSPT, iar serviciile de sănătate prietenoase vor fi prestate, cu suportul proiectului, la nivelul asistenţei medicale primare în 16 raioane (45%). Pentru realizarea acestui scop, profesioniştii din aceste 16 raioane vor fi instruiţi în prestarea serviciilor de sănătate prietenoase, adică adaptate nevoilor adolescenţilor şi tinerilor.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 70 la sută dintre decesele premature la adulţi sunt în general cauzate de deprinderi iniţiate în timpul adolescenţei.

Articol adaugat de: Violeta Terguță