Persoanele cu dizabilităţi vor să convingă angajatorii că pot să muncească



Expozitia PV Balti“Şi eu pot să lucrez!” este genericul expoziţiei de fotografie Photovoice organizată pe data de 5-7 iulie în mun. Bălţi de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi(CAJPD), în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Expoziţia este alcătuită din 30 de fotografii realizate de persoane cu dizabilităţi din diferite localităţi ale ţării care s-au confruntat, direct sau indirect, cu problema angajării în câmpul muncii. Pentru fiecare fotografie, autorii au scris un text scurt care explică mesajul transmis de ei. Tematicile cele mai frecvente ale pozelor sunt: abilitatea de a munci a persoanelor cu dizabilităţi, dificultăţile legate de angajarea la serviciu, inaccesibilitatea infrastructurii arhitecturale etc.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul campaniei de comunicare “ŞI EU POT SĂ LUCREZ!” şi are drept scop de a informa angajatorii, dar şi întreaga societate, despre dreptul la muncă a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi despre dorinţa lor de a obţine un post de lucru. Obiectivul principal al acesteia este de a spori accesul persoanelor cu dizabilităţi la piaţa locurilor de muncă din Republica Moldova.    

Campania de comunicare este realizată de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Proiectul Photovoice este un mijloc de participare publică pentru categoriile marginalizate ale populaţiei, care, din diferite motive, nu au posibilitatea să-şi exprime opiniile sau să participe la procesul decizional al comunităţii. Metoda constă în instruirea participanţilor pentru a utiliza aparatul de fotografiat ca un mijloc de documentare a problemelor, cu care se confruntă în comunitatea lor de trai, dar şi ca o modalitate de exprimare a punctului lor de vedere faţă acestea. Astfel, fotografia şi textul scris de autor devin, pentru aceste categorii sociale, un instrument eficient de participare şi influenţare a deciziilor publice.  

Persoană de contact:
Ion Bulicanu, coordonator relaţii publice,
tel.(022)287090,ion.bulicanu@advocacy.md