Programul de Educatie a Adultilor obtine succese



Astazi un om puternic este un om flexibil, capabil de a  se adapta cerintelor timpului, care ne pune mereu in fata situatiei de a cunoaste, de a invata, de a ne forma noi deprinderi si abilitati.

O astfel de oportunitate o ofera programul Educatia Adultilor sustinut de catre Asociatia Universitatilor populare din Germania  (DVV International) si implementat in Republica Moldova de mai multe ONG-uri si 2 Centre Regionale create la nord de Asociatia Mostenitorii (Balti) si sud - de Centrul Contact (Cahul).

Educatia Adultilor este  o problema moderna cauzate de uzura morala rapida a competentelor dobindite anterior si nevoia de a dobindi cunostinte noi in forma de  auto-instruire.

In cadrul programului in perioada  aprilie – mai 2013 in Centrul Comunitar din satul Cenusa, r-nul Floresti s-a desfasurat cursul ,,Bijuterie crosetata”, care a avut ca beneficiari 12 femei din localitate, avind drept scop formarea deprinderilor si abilitatilor vocationale in confectionarea bijuteriilor crosetate.

Cursul a avut  un mare succes deoarece confectionarea acestui tip de bijuterii  ofera femeilor posibilitatea de a imbina tendintele modei actuale, bazata pe obiectele lucrate manual cu valorificarea unui mestesug cunoscut de moldoveni de secole.  Mesteritelor le ofera spatiu pentru fantezie si creatie si nu in ultimul rind posibilitatea de a face niste economii in bugetul familiei si chiar a cistiga bani.

 Specific pentru acest tip de activitate este faptul ca poate fi practicat atit de femeile neangajate, cit si de femeile care au un serviciu, dar isi doresc un supliment la salariu.

Ca  rezultat al desfasurarii acestui curs 12 femei poseda mestesugul confectionarii bijuteriilor crosetate dintre care 6 deja realizeaza bijuterii la comanda.

In perioada mai-iunie 2013 in or. Edinet in cadrul CRST, s-a desfasurat cursul de instruire  a 12 persoane aflate in cautarea unui loc de munca „Formarea abilitatilor adultilor in realizarea menajului”. In cadrul instruirii au fost abordate urmatoarele subiecte:

Formarea abilitaților adulților in realizarea menajului.

Aspecte de baza ale postului de menajera.

Metode și tehnici de realizare a menajului.

Curatarea si intetinerea bunurilor.

Produse chimice si echipamente necesare pentu realizarea menajului.

Tehnica securitatii in realizarea menajului.

Cunostinte pentru angajare.

Participantii au fost familiarizati cu notiuni de menaj,  menajera,  igiena, si-au  format si dezvoltat deprinderi  in  realizarea menajului, dar si  abilitati de participare/comunicare la un interviu de angajare. Cursul a inclus si cunostinte cu privire la metodele/tehnicile de securitate, de acordare a primului ajutor medical in diferite situatii in procesul de realizare a menajului.

Tinerele care au particpat la curs au comunicat ca au acumulat noi cunostinte in domeniul „menajului”. Majoritatea tinerelor care au participal la curs, provin din familii social-vulnerabile care nu au avut posibilitate sa urmeze o profesie. Din ce cauza? O parte din ele dupa ce au finisat 9-11 clase s-au casatorit si nu au mai avut posibilitate sa mearga la studii, ori nu aveau mijloace pentru a-si continua studiile, etc. Dar,  dupa o perioada de timp au resimtit necesitatea unei profesii pentru a te angaja in cimpul muncii.

La finisarea cursului tinerele vin cu o multumire catre noi toti, cei care au organizat acest curs, satisfactie, ca si-au obtinut o specialitate dorita si speranta in ziua ce vine.

Echipa de specialisti din Asociatia Obsteasca „Demos”,  in parteneriat cu Organizatia Obsteasca „Mostenitorii” (Balti),  in proiectarea instruirii adultilor tine cont atât de capacitatile de invatare ale acestora, cât si de anumite aspecte sociologice, cum ar fi nivelul de scolarizare anterioara, gradul de cultura al mediului in care traieste, activitatea economica si sociala in care este antrenat, conceptia despre sine, despre societate si despre lume, pe care adultul o are.

Dorinta de a se integra in societate, de a participa activ la evenimentele vietii le-a facut pe 12 femei tinere din raionul Edinet sa invete o indeletnicire deloc usoara, cea de bona. Nu este simplu sa te ispravesti cu propriul copil. Ce sa zici atunci, cind iti asumi responsabilitatea pentru ingrijirea si educatia unui copil strain. E o responsabilitate enorma, care cere motivatie si disponibilitate de invatare permanenta, de interes si atasament pentru un copil, care iti devine apropiat.   

Cursul „Formarea abilitatilor in ingrijirea copiilor mici cu virsta de 0-6 ani” a integrat intr-o echipa femei vulnerabile aflate in cautarea unui loc de munca sau a alternativelor de angajare. Subiectele invatate la acest curs au fost urmatoarele:

      Particularitatile dezvoltarii psihomotorii ale copilului la diferite perioade de virsta intre 0-6 ani.

      Necesitatile de baza ale copilului. Alimentatia.

      Igiena si regimul de viata conform particularitatilor de  virsta intre 0-6 ani.

      Comportamentul. Comunicarea . Exploararea mediului extern.

      Jocul copilului conform particularitatilor de  virsta intre 0-6 ani.

Rodica, una din participantele cursului, mentioneaza ca a avut ocazia sa lucreze dadaca, dar i-a fost frica de aceasta. Insa acum dupa finisarea cursului are toata increderea ca va face fata misiunii de a avea grija de copii mici. Pina la finele cursului Rodica deja avea o oferta de angajare. O bona pregatita, care detine cunostinte si abilitati totdeauna este solicitata. A fost un model, care a motivat si alte femei sa solicite participare la curs.

Elvira, o alta participanta, a mentionat ca aici a avut posibilitatea sa retraiasca emotiile de a fi copil si senzatia ca traieste o poveste a copilariei. Aceasta o face sa-i inteleaga mai bine pe cei mici si sa priveasca cu alti ochi posibilitatea de a lucra ca bona.

Nadejda mentiona ca a invatat foarte multe despre comportamentul copiilor si comunicarea cu ei. Aceasta o ajuta sa-si intelega si propriul ei copil.

Mentionam, ca in cadrul aceluiasi program in perioada 2011-2012 au fost instruite circa 370 persoane din raioanele Falesti, Edinet, Floresti si mun. Balti  la 16 specialitati, iar din vara acestui an programul se extinde in raioanele Donduseni si Singerei.

Educatia adultilor este o experienta noua pentru noi, este un program, care necesita dezvoltare si sustinere financiara. Invatind, ii ajutam pe oameni sa-si inteleaga locul in societate, sa devina mai competenti, mai echilibrati, mai eficienti si mai responsabili. Iar pentru angajare in cimpul muncii aceste caracteristici sunt determinante.