Copii cu cancer ajutați de tineri voluntari



Copiii bolnavi de cancer internați la Spitalul Oncologic din Chișinău sunt nevoiți să facă față unor tratamente îndelungate și chinuitoare.

Un grup de voluntari ai Asociației Little People, format din studenți și absolvenți ai facultăților de psihologie, îi vizitează în fiecare zi pe micuți și îiajută să se adapteze mai ușor la viața în condiții de spital.

Voluntarii urmează un program specific de intervenție, care prevede diverse exerciții de terapie prin artă și prin joc. Personajul central al activităților este Leul Curajos, care îi învață pe copii să fie temerari și să doboare cancerul. Ei desenează, fac origami sau pur și simplu discută, încearcând să își exprime stările psihologice prin care trec, ne povestește Doina Goiman, coordonator al Asociației Little People.

La spital a fost organizată o cameră de joacă, dar uneori copii sunt nevoiți să stea sub perfuzii câte 24 de ore și chiar mai mult. Atunci volutarii de la Little People vin la paturile lor și le citesc povești sau încearcă să îi distreze. Iar copii le răspund mereu cu afecțiune și căldură, la fel ca și părinții sau buneii acestora.

Copii se pot îmbolnăvi de cancer de la vârste foarte mici, ne spune șefa secției de Oncologie Pediatrică, Natalia Lisița. De obicei, tratamentele nu sunt foarte dureroase, dar sunt de lungă durată, iar copiii sunt nevoiți uneori să își petreacă câteva luni în spital, de aceea, serviciile oferite volutari sunt foarte necesare, a subliniat Natalia Lisița.

Asociația Little People este în căutare de voluntari, în special tineri cu studii în psihologie și intenționează să lanseze în curând o campanile de strângere de fonduri. Deocamdată, ei sunt susținuți financiar de organizația-mamă din România care are o experiență de 16 ani de lucru cu copiii afectați de cancer. Anual în Republica Moldova sunt depistate până la 50 de cazuri noi de cancer la copii. 

Sursa: http://radiochisinau.md