S-a incheiat Conferinta internationala dezvoltarea turismului si egalitatea de gen



Timp de doua zile in cadrul Conferintei Internationale au avut loc multiple si interesante prezentari precum și invitați pe măsură. De acestea au avut parte participantele conferinței internaționale cu genericul “Dezvoltarea turismului într-o societate democratică  prin  respectarea egalității de gen”. În cadrul conferinței s-a discutat despre dezvoltarea turismului in Moldova ,rolul femeii în societate, prin prisma egalitatii de genimplicarea acesteia în afaceri.

Invitatele din Albania, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Polonia, Ucraina, Macedonia, România, Bosnia și Herțegovina s-au întâlnit la Chişinău, pentru a împărtăși practica de succes din țările lor de origine cu femeile din Moldova. Potrivit organizatorilor, scopul  conferinței a fost stabilirea relatiilor, schimb de experienta si bunelor practici.

La eveniment a fost prezentă si  ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, care a declarat că femeile din Moldova trebuie să participe cât mai des la astfel de evenimente pentru a înlătura unele stereotipuri, care presupun că doar bărbații se pot implica în politică și în afaceri.

“Dimensiunea de gen reprezintă un pilon important în dezvoltarea unui stat. La capitolul studii superioare, ponderea femeilor este foarte înaltă, avem domenii unde prevalează femeile, cum ar fi în educație sau medicină. În schimb avem restanțe la salarii, pensii, implicarea femeilor în afaceri, în comparație cu bărbații. Trebuie să progresăm înțelegând că unde femeile sunt implicate, avem un nivel înalt de responsabilitate socială, mai puțină corupție, de bunăstare. Suntelemente care motivează femeile din RM să se implice în ramura economiei și anume în turism. Putem construi un bun model de coparticipare. Statisticile ne arată că mult mai multe femei sunt implicate în domeniul turismului. Sperăm că femeile vor avea mai multe șanse la posturi de conducere. Femeile trebuie să tindă spre participare”.

Pentru prima data in Republica Moldova a avut loc Flash mob-ul consacrat egalitatii de plata intre femei si barbati. Fiecare participant a avut o geanta cu sigla „Equal pay day”. Grupul de initiativa si organizatorii Conferintei  au propus sa iasa cu un demers  catre conducere  ca in Republica Moldova  de rind cu alte tari europene ca sa fie stabilita si in Moldova  ziua de egalitate de plata intre femei si barbati (EQUAL PAY DAY).

Evenimentul a fost implementat datorita suportului financiar al Centrului European de Inițiativă, Asociația Balcanică a Întreprinderilor Micii și Mijlocii, Gender Task Force, Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova

Articol adaugat de: Olga Coptu