"Responsabilitate Civica 10:10", vizita la Razeni, r-l Ialoveni




Razeni Cecan 1La 24 aprilie 2013 
echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) a organizat o intilnire cu elevii Liceului “Ion Pelivan” din s. Razeni, r-l Ialoveni. In calitate de invitat special a fost Dl Iurie Ciocan, Presedintele Comisiei Electorale Centrale.

Vizita se incadreaza in sirul activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10" finantat de catre Ambasada SUA in cadrul Programului de granturi mici pentru Democratie. Discutia s-a axat pe drepturile si obligatiunile tanarului cetatean, responsabilitatea civica, participarea la procesul decizional prin vot si importanta implicarii civice pentru a face o alegere constienta si corecta.  Dna Ala Pinzari, Director Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Invitatul evenimentului, Dl Iurie Ciocan le-a vorbit tinerilor despre dreptul de a alege si de a fi ales prevazut de Constitutie, despre organizarea procesului electoral, etapele acestui process, despre cenzul de varsta pentru a putea candida la diferite functii elective, ca de exemplu, functia de primar, precum  si despre necesitatea de a fi bine informat inainte de a merge la alegeri.  Dlui a facut o paralela cu sistemul de vot din SUA si a mentionat importanta pe care cetatenii americani o acorda informarii lor despre candidatii care aspira la functii de varf in stat.

Dl Ciocan a incurajat tinerii sa fie cetateni activi in procesul decizional, mentionand ca doar daca participi  singur si ii mobilizezi si pe altii sa-si dea votul constient, poti cere mai apoi socoteala autoritatilor alese pentru drumurile proaste sau sa le ceri solutionarea altor probleme din comunitate sau la nivel de tara, care sunt prevazute in programele lor electorale. O problema mentioata a fost participarea redusa la vot, aducand ca exemplu chiar comuna Razeni, unde din 5900 alegatori inscrisi pe liste, la ultimile alegeri au participat doar putin peste 3000 de cetateni, si a solicitat opinia celor prezenti despre cauza acestui absenteism electoral.

Dlui le-a sugerat tinerilor sa se pregateasca pentru participare la vot cand vor atinge varsta de 18 ani, prin simularea alegerilor la nivel de scoala, prin alegerea unui Parlament al copiilor, care implica identificarea celor mai activi elevi, dezbateri pe marginea “programelor” lor si alegerea lor in functii. Dl Ciocan le-a sugerat, deasemenea, sa formeze un ONG la nivel de scoala sau comunitate.

Dl Ciocan a explicat si notiunea de “sistem electoral mixt” recent votat de Parlament, si i-a informat pe elevi ca in multe tari se implementeaza deja votul electronic.

Invitatul evenimentului a atentionat tinerii asupra necesitatii de a duce un mod sanatos de viata, prin practicarea sportului. Dl Ciocan a dat exemplul personal mentionand, ca dansul nu consuma alcool, nu fumeaza, practica boxul si sportul in general, este intr-o forma fizica perfecta si reuseste sa activeze, pe langa lucrul de baza, in diferite proiecte internationale.

La finele discursului, Dl Ciocan a invitat un elev voluntar la o intrecere la numarul de flotari, chiar pe scena salii de festivitati a Liceului. Competitia s-a soldat cu egalitate: 50:50!

La intalnire au participat aproximativ 160 de elevi si profesori ai Liceului.  Dna Directoare, Adelina Ghetiu, a adus multumiri invitatului, Dlui Iurie Ciocan, dar si echipei FDES pentru organizarea  buna a  evenimentului.