"Responsabilitate Civica 10:10" vizita la Zaim, r-l Causeni




Civic
La 19 aprilie 2013 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) a organizat o intilnire cu elevii Liceului “Alexei Mateevici “ din s. Zaim, r-l Causeni.  In calitate de invitat a fost Dl Grigore Taran, Expert in domeniul Stiintelor  Sociale.  Vizita se incadreaza in sirul activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10" finantat de catre Ambasada SUA in cadrul Programului de granturi mici pentru Democratie. Discutia s-a axat pe drepturile si obligatiunile tanarului cetatean, responsabilitatea civica, participarea la procesul decizional prin vot si importanta implicarii civice pentru construirea unei societati echitabile si prospere. Dna Ala Pinzari, Director Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Invitatul evenimentului, Dl Grigore Taran le-a vorbit tinerilor despre experienta sa de studii si de lucru in SUA, despre drepturile si responsabilitatile civice asa cum sunt intelese si respectate  de catre tinerii americani, si cum se valorifica acestea de catre tinerii din tara noastra. Dlui a facut o paralela intre Constitutia SUA si Constitutia Republicii Moldova, mentionand si unele documente internationale cu referinta la drepturile o
mului.

 In continuare, printr-o comunicare interactiva si captivanta cu elevii , prin exemple convingatoare,  impreuna au identificat  sensul sintagmei “drepturile omului”, “egalitatea sanselor”, “participare civica”. Dl Taran a mentionat necesitatea manifestarii responsabilitatii civice prin lucrul de voluntariat la nivel de comunitate si tara. Drept raspuns, elevul cl. XI-B , Vadim Esanu , a tinut sa informeze,  ca la initiativa sa si a catorva colegi din Liceu a fost constituita un grup din 20 de voluntari care vor dedica timp activitatilor social utile, raspunzand nevoilor comunitatii din care fac parte, cum ar fi ajutorarea batranilor , protectia mediului ambiant prin plantarea copacilor, amenajarea teritoriului scolii si a satului, colectarea deseurilor, etc. Ultimile activitati se vor conecta la Ziua Mondiala a Pamantului, marcata pe 22 aprilie.

Desi era zi de vineri, dupa amiaza, sala de festivitati a fost arhiplina, demonstrand interesul elevilor pentru tematica propusa discutiei, dar si dorinta lor de implicare.

De rand cu elevii la intilnire au luat parte profesori ai liceului si  Directorul Adjunc, Dna Lidia Cernat,  care a adresat multumiri echipei  FDES pentru organizarea  buna a evenimentului