"Responsabilitate Civica 10:10" vizita la Comrat




IMG 34291La 8 aprilie 2013 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) a organizat o intilnire cu elevii Liceului Sportiv din or. Comrat.

In calitate de invitat a fost Dl Dumitru Braghis, ex-prim ministru. Vizita se incadreaza in sirul activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10" finantat de catre Ambasada SUA in cadrul Programului de granturi mici pentru Democratie.

Discutia s-a axat pe drepturile si obligatiunile tanarului cetatean, responsabilitatea civica, participarea la procesul decizional prin vot si importanta implicarii civice pentru construirea unei societati echitabile si prospere.

Evenimentul a fost deschis de catre primarul or. Comrat, Dl Nicolai Dudoglo, care s-a adresat elevilor prezenti cu chemarea sa invete sarguincios, sa obtina cunostinte trainice si sa inregistreze performante bune pe taramul sportiv, dar si sa-si cultive calitatile de cetateni responsabili, care sa devina apoi generatia tanara de politicieni. Dl Primar a facut referinta si la filmuletul cu care a inceput intalnirea cu elevii, in care se arata cat de putin se cere ca oamenii sa-si manifeste dragostea si toleranta unii fata de altii si sa demonstreze ca le pasa de cei de alaturi: de batrani, de persoane vulnerabile, de copii cu nevoi speciale, etc.

Dna Ala Pinzari, Director Executiv Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Invitatul evenimentului, Dl Braghis, ex-prim ministru, a impartasit din experienta sa de viata si a vorbit despre cariera sa profesionala. Dlui a mentionat necesitatea de a educa tinerii in spiritul patriotismului fata de tara si a activismului civic, aducand exemple atat din perioada de studentie cat si a activitatii sale in diferite structuri de stat. Dl Braghis a mentionat importanta implicarii tinerilor in solutionarea problemelor comunitatii lor, a orasului, a tarii, si despre munca de voluntariat pe larg promovata printre elevii si studentii din SUA, dar care ia amploare si in tara noastra. Dlui si-a impartasit din propria experienta de voluntariat, cand grupuri de tineri participau la operatiuni de cautare si exhumare a osemintelor ostasilor cazuti in timpul luptelor celui de-al doilea razboi mondial, la actiuni de protectie a mediului, cum ar fi plantarea copacilor, la constructia unor edificii, cum ar fi teatrul "Guguta" din cartierul Ciocana al capitalei, si altele. O tema a discutiei a fost si pregatirea tinerilor pentru a deveni cetateni cu drept de vot, dar si modul in care acestea ar urma sa se documenteze si sa se informeze pentru a lua o decizie corecta in privinta unui sau altui candidat sau partid.

La intilnire au participat aproximativ 60 de elevi, profesori, precum si conducerea Liceului Sportiv din Comrat, care a multumit calduros invitatului si echipei FDES pentru organizarea acestui eveniment.