Promo-LEX: Învăţăm să predăm Drepturile Omului prin intermediul jocurilor intelectuale



Societatea civila in ImaginiÎn perioada 12-14 aprilie s-a desfășurat Cursul Formare de Formatori “Învăţăm să predăm Drepturile Omului prin intermediul jocurilor intelectuale.” Cursul  a fost organizat de Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale cu suportul financiar oferit de Ambasada SUA la Chișinău.

Obiectivul de bază a cursului a fost popularizarea jocurilor intelectuale ca metodă de învățare și promovare a drepturilor omului în rândul tinerilor din regiunea Transnistreană a Moldovei. Astfel, Cursul a întrunit 22 tineri (elevi ai claselor 10-12) din diferite localități ai regiunii Transnistrene: Rîbnița, Dubăsari, Tiraspol, Grigoriopol și Tighina.

Programul Cursului a inclus două module de bază, primul modul fiind axat pe tematica drepturilor omului, iar al doilea modul pe tematica jocurilor intelectuale. Astfel, în prima zi a Cursului, participanții au învățat conceptele de bază în domeniul drepturilor omului. O scurtă  incursiune în istorie le-a permis participanților să afle mai multe detalii despre apariția și documentele de referință în domeniul drepturilor omului precum: Cilindrul lui Cyrus, Magna Carta Libertatum, Declarația de Independență SUA, Declarația Universală a Drepturilor Omului și, de asemenea, despre evoluția dreptului în spațiul românesc. Alte subiecte din agenda primei zile ale Cursului s-au referit la principiile de bază și clasificarea drepturilor omului. De asemenea, formatorii au explicat participanților care sunt instrumentele și mecanismele naționale și internaționale de protecție a drepturilor omului.

Cea de-a doua și a treia zi a Cursului au fost dedicate jocurilor intelectuale. Astfel, participanții au învățat ce prezintă jocurile intelectuale, care sunt cele mai populare jocuri, care sunt regulile de desfășurare, precum și de organizare a jocurilor intelectuale. Participanții au fost instruiți cu privire la următoarele jocuri: „Căciula”, „Piramida”, „Trivia Quiz”, „Match”, „Brain Ring” și „Ce Unde Când”.

Ulterior, participanții, împărțiți pe echipe, au fost antrenați în jocurile respective. Întrebările pentru jocuri vizau atât subiecte de cultură generală, cât și subiecte ce țin de domeniul drepturilor omului. Astfel, participanții au avut posibilitatea să aplice cunoștințele obținute în prima zi a Cursului pentru a răspunde la întrebări.

Participanții, au apreciat la nivel înalt conținutul Cursului, precum și ideea în sine. Majoritatea au menționat că, Cursul a depășit cu mult așteptările lor și au aflat foarte multe lucruri noi, atât în materie de drepturile omului, cât și în ceea ce privește jocurile intelectuale. Organizatorii consideră și ei acest Curs, precum și proiectul în general, o idee foarte reușită deoarece îmbină în mod armonios și captivant procesul de învățare, de promovare a drepturilor omului și a jocurilor intelectuale. Într-o țară, unde încălcările drepturilor omului se țin lanț, unde exisă o zonă de conflict înghețat, cunoașterea, apărarea și promovarea drepturilor omului reprezintă un imperativ.

De asemenea, trebuie de menționat faptul că, Cursul dat a fost prima activitate din cadrul proiectului. Pentru a deveni adevărați multiplicatori și promotori ale drepturilor omului și jocurilor intelectuale, participanții urmează să organizeze câte un  seminar de instruire pe tematica drepturilor omului și câte 2 runde de jocuri intelectuale în liceele de unde provin, pentru colegii săi.

Reamintim că Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului „Drepturile Omului încep cu Educaţia”, grație suportului financiar oferit de către Ambasada SUA la Chişinău.

Pentru mai multe detalii, contactați:
Olga Manole, Director de Proiect, Asociația Promo-LEX
Tel: (022)9626 Fax: (0 22) 450024
olga_manole@promolex.md