Despre oratorie și nu numai



IMG 9027

Sîmbătă, 23 martie, participantele Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova ”Inspir-o!” sub egida Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), au trecut printr-o nouă sesiune de instruire. De această dată, ele au învățat ce înseamnă arta oratorică, fiind ghidate de Alexandru Bordea. 

Pentru  a ajunge mai repede în contextul receptării informației, inițial s-a ajuns la un numitor comun privind așteptările ce le are publicul în momentul audierii unui discurs. Iar ulterior, avînd deja cunoștință de cauză, la nivel teoretic, participantele au fost puse în condiția unei improvizări de moment. Astfel, timp de un minut, ele au făcut o expunere personală și personalizată. După această parte de cunoaștere și recunoaștere, următoarea activitate a fost analizarea discursurilor prezentate.

Însoțite de anumite clipe de amuzament, dar și (auto)critică, fiecare dintre persoanele prezente a trecut prin prisma propriei percepții cele văzute, pentru ca să ofere feedback. S-a resimțit o atmosferă constructivă, în care tendința de bază a fost să se descopere punctele slabe și punctele forte, și indisolubil, aspectele la care trebuie să se lucreze, pentru ameliorare. Fie că a fost vorba de gesticulație excesivă sau lipsa ei, de emoții sau improvizare, de captarea atenției publicului sau managementul timpului – analizarea colectivă a conținutul vizualizat a fost un cumul de puncte pentru care urmează să se găsească soluții.

Tocmai de aceea, a doua parte a sesiunii a fost o precedare a experienței anterioare, anume prin cercetarea tematicii IMG 9033emoțiilor. ”Emoțiile bune și nebune” au fost exemplificate de fiece participantă, ele exteriorizînd această latură și involuntar căutînd metoda de a le anihila. Respectiv, tot ele au propus o serie de tehnici pentru a diminua aceste reacții afective în momentul discursului.  Pînă la urmă, concluzia a fost că există două lucruri importante la emoții: că ele sunt inevitabile, dar e necesar a ști cum să manevrăm cu ele.

Tot din categoria lucrurilor ce le-au aflat participantele, ca fiind importante în crearea și ținerea unui discurs, sunt întrebările ce trebuie să ne li punem, în scopul de a afla cine va fi publicul, pentru ca să putem adapta mesajul și capta atenția. Mai tîrziu, pentru a ”decripta” subiectul oratoriei pînă în detalii, au fost create două grupuri, ce au avut a scrie care ar fi 10 puncte importante pentru un discurs pregătit și respectiv, improvizat. În urma prezentării lor, au fost alese cîte 3 criterii de bază de fiecare parte, ajungîndu-se la ideea că acestea ar asigura succesul prezentării. Inerent, s-a discutat și subiectul întrebărilor venite din partea publicului, cu tehnicile ce pot fi abordate pentru a răspunde și a ajunge la așteptările celor din sală.

Finalmente, a fost o sesiune caracterizată prin implicare activă, dat fiind interesul fiecărei persoane de a-și îmbunătăți calitățile oratorice, dar și exprimarea propriei atitudini, prin prisma experienței acumulate și exemplificărilor personale.

 

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

 

logo