"Demos" lansează primul Centru de Consiliere în Carieră în cadrul Şcolii Profesionale



Societatea civila in ImaginiLa 21 martie 2013, la Rîşcani a avut loc inaugurarea oficială a Centrului de Consiliere în Carieră, creat  în premieră pentru Republica Moldova într-o şcoală profesională.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Administraţiei Publice din raionul Rîşcani, ai mediului de afaceri, ai instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, precum şi specialişti din ATOFM, din instituţii şi ONG-uri de tineret, mass-media. 
Centrul de Consiliere în Carieră este un proiect-pilot realizat de Asociaţia obştească „Demos” în parteneriat cu Şcoala Profesională Rîşcani. Misiunea acestuia este de a îmbunătăți și de a efecientiza conecțiunea între Școala Profesională și comunitate pentru o mai bună integrare socio-profesională a tinerilor.

Centrul de Consiliere în Carieră este amplasat în Căminul studenţesc. La parter au fost renovate, mobilate și dotate cu echipament o sală de training, un birou pentru specialişti şi un cabinet de consiliere psihologică.

Centrul de Consiliere în carieră:

  • Contribuie la recrutarea abiturienţilor pentru continuarea studiilor în Şcoala Profesională din or. Rîşcani;
  • Facilitează creșterea autonomiei și a responsabilității personale a tinerilor în căutarea unui loc de munca;
  • Contribuie la formarea şi dezvoltarea abilităţilor de angajare ale tinerilor;
  • Stabileşte mecanisme de cooperare între Şcoala Profesională din or. Rîşcani şi comunitate pentru angajarea absolvenţilor;
  • Sporeşte imaginea Şcolii Profesionale din or. Rîşcani în comunitate.

Echipa centrului activează din octombrie 2012, perioadă în care specialiştii au asistat 113 elevi din anii terminali ai şcolii  prin:

  • Trainig-uri de autocunaștere şi formare a abilităţilor de luare a deciziei în carieră;
  • Informare profesională despre evoluția pieții muncii, analiza ocupațională, posibilități de instruire și integrare în cîmpul muncii);
  • Consilieri psihologice şi de orientare în carieră, individuale și în grup.
Cu suportul specialiştilor CCC au fost identificate locuri pentru realizarea practicii de producere pentru 29 elevi de la specialităţile croitor, sudor, operator calculatoare electronice.
 
În cadrul CCC a fost elaborată plianta: ”Tineri specialiști cu soluții așteptate de angajatori”, material promoţional care facilitează conexiunea între angajatori și absolvenții ŞP.
 
Centrul de Consiliere în Cărieră este parte componentă a proiectului ”Oportunități pentru integrarea profesională a absolvenților Școlii Profesionale din or. Rîșcani”, finanțat de Caritas Elveția din sursele Fundaţiei Leopold Bachmann în cadrul Strategiei Caritas Elveţia pentru Republica Moldova.

Persoane de contact:

Liliana Samcov, director executiv AO „Demos”
Telefon: 0246 23018, 069015176
 
Viorica Orac, coordonator CCC
Tel: /+373/ 069 68 11 00
e-mail: centru.riscani@gmail.com