Granturi pentru colaborarea experţilor societăţii civile din România şi Moldova



Experţi ai societăţii civile de pe cele două maluri ale Prutului pot câştiga granturi în cadrul proiectului „Fondul de mobilitate pentru experţi din România şi Republica Moldova”. Prima rundă a proiectului va avea loc în perioada 15 martie – 15 iunie, transmite Info-Prim Neo. 

Vicepreşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), care implementează proiectul, Valentin Burada, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, că proiectul propune 20 de granturi pentru finanţarea ideilor de programe, consultanţă, colaborări, dialog şi schimb de experienţă între experţi. 

Potrivit unui sondaj realizat în România, doar 20% din reprezentanţii societăţii civile de acolo au călătorit în ultimii 3 ani în Moldova. Totuşi, peste 60% dintre aceştia prezintă interes pentru a cunoaşte mai bine Republica Moldova. 72% dintre reprezentanţii societăţii civile româneşti nu cunosc ONG-uri din Republica Moldova, iar cei care cunosc remarcă astfel de organizaţii precum IDIS „Viitorul”, Promo-LEX, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Contact. 

Ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că acest proiect oferă instrumente noi de colaborare dintre societatea civilă din România şi cea din Republica Moldova. „Acest fond de mobilitate nu vine aici pe un loc gol. Mi-aş dori ca acest fond să fie unul universal, să includă experţi din întreaga ţară, inclusiv din raioanele de est ale Moldovei”, a accentuat diplomatul. 

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Popov, a remarcat că fondul de mobilitate contribuie la crearea de legături între experţi. „Pe parcursul mai multor ani, Ministerul Afacerilor Externe al României a acordat ajutor Republicii Moldova. Astfel de proiecte sunt ţesătura reală prin care Republica Moldova se integrează în UE”, a menţionat oficialul moldovean. 

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a remarcat că în cadrul acestui proiect Moldova poate obţine experienţă la aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în reforma educaţiei, lupta cu corupţia şi altele. 

Acţiuni eligibile în cadrul proiectului de mobilitate sunt organizarea şi participarea de seminare, activităţi de consultanţă şi training. Pentru a solicita finanţare doritorii pot completa un dosar care conţine formularul de aplicare, CV-ul, agenda planificată şi descrierea acţiunilor. 

Proiectul este susţinut financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al României.

 

http://www.info-prim.md