Pentru a-și păstra locul la buget, studenții vor trebui să învețe mai mult



Începînd cu anul 2014, locurile cu finanțare bugetară, cu excepția celor destinate copiilor orfani și invalizilor de gradul I și II, vor fi scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară. Un proiect de hotărîre al Ministerului Educației a fost aprobat la ședința Guvernului.

Maia Sandu, ministrul Educației a precizat că inițiativa are ca scop motivarea studenților care învață și, în același timp, susținerea celor cu performanțe academice.

”Studentul trebuie să știe că odată ce s-a încadrat oficial în procesul de studii,  responsabilitatea lui este să învețe. Pe noi ne interesează să avem cît mai mulți studenți care acumulează cunoștințe. De aceea, sper că inițiativa Ministerului Educației le va trezi un interes mai mare față de studii, față de competiție, pentru că rezultatele lor la sfîrșit de an academic vor influența direct dacă vor plăti sau nu contractul, dacă își vor face sau nu studiile din contul statului. În același timp, dorim să spulberăm mitul că studenții care aleg să-și facă studiile prin contract nu sunt capabili să aibă performanțe academice remarcabile”, a declarat Maia Sandu.

O analiză a notelor studenţilor înmatriculaţi la locurile cu finanţare bugetară a arătat că o parte din ei, deși avînd performanţe slabe la cursuri, beneficiază de finanţare pe parcursul întregii perioade de studii, în timp ce unii studenţii care îşi fac studiile prin contract, cu performanţe academice deosebite continuă să-şi achite studiile.

Precizăm că nu sunt necesare resurse financiare suplimentare pentru a pune în practică proiectul. Acțiunile în cadrul lui vor fi realizate în limita bugetelor aprobate anual.

Din numărul total de locuri aprobate pentru instituţiile de învăţămînt superior în jur de 28% constituie locurile cu finanţare bugetară, celelalte 72% sunt locuri în bază de contract cu achitarea taxei de studii. Numărul de locuri bugetare în anul 2012 a constituit 6745 (în diminuare cu 213 locuri, în comparație cu anul 2011).

Costul mediu unui loc la buget, în instituțiile de învățămînt superior este de aproximativ 15 mii 200 de lei.

În universitățile de stat,  în jur de 70% din cei înmatriculaţi la locurile cu finanţare bugetară sînt asiguraţi cu burse. Aproximativ 15% dintre cei înmatriculaţi o reprezintă categoria studenţilor orfani sau din familii dezavantajate.

 

Sursa: http://edu.md