Academia şcolilor din Europa Centrală în vizită la Orhei



IMG 0447Timp de doua zile, liceul Alecu Russo din Orhei a găzduit deşfăşurarea schimbului de experienţă dintre elevii din România şi Repubica Moldova, ambele ţări participante în cadrul  proiectului Academiei şcolilor din Europa Centrală (ACES).

Proiectul are la bază obiectivul de creare a condiţiilor necesare pentru dialog intercultural şi cooperare între elevi, dar şi cel de a crea o reţea permanentă de cunoştinţe comune, metode comune de învăţare şi inovaţie. Colaborarea liceului Alecu Russo cu Aces, a început în luna octombrie 2012 la Lasko, Slovenia, continuat la Bucureşti, România, iar în perioada 4 - 5 martie 2013, circa 30 de elevi şi profesori ai Liceului Teoretic „Alecu Russo” şi ai Şcolii gimnaziale 129, Bucureşti, s-au întâlnit la Orhei pentru un nou schimb de experienţă, iar în luna aprilie acest proiect va culmina la Senec, Slovacia.  Evenimentul a început cu înmânarea ghioceilor şi mărţişoarelor în formă de opincuţe pentru oaspeţi, continuând cu demonstraţii ale galeriei de fotografii despre activităţile proiectului, prezentare liceului şi a informaţiilor legate de comunitatea şcolară în condiţiile de lucru. Apoi print-un joc numit ,,capul fierbinte a lui Dracula” liceul-gazdă a pregătit terenul pentu începerea lucrului în echipe. Atît elevii, cît  şi profesorii au lucrat în patru grupuri pentru a definitiva produsele media create: Revista “Dracula – acum şi atunci”, Calendarul Dracula, Harta turistică Dracula şi piesa de teatru “Dracula reînvie”. Lucrul pe echipe a creat o atmosferă armonioasă între participanţi. Victoria Tabuncic, elevă în clasa a VIII-a relatat: “Elevii şi-au demonstrat abilităţile învăţate pe parcursul proiectului prin prezentări creative a produselor finale – redactarea revistei, crearea unei coperte pentru calendar, aplicare pe harta a miturilor şi a adevărurilor, şi nu în ultimul rând, o piesă de teatru, regizată de Sergiu Burlescu, elev în clasa a XII. Ne-am simţit bine împreună şi pentru două zile am fost un tot întreg”.  

A doua zi la întîlnire au participat şi reprezentanţii de la Academia Centrală de Şcoli Europene (ACES) Maximillian Eichinger, reprezentant Interkulturelle Yentrum şi Knut Neumayer, directorul programului “Europe” al Fundaţiei ERSTE. „ACES este o organizaţie Europeană care uneşte oamenii din 15 ţări. Sunt impresionat de varietatea de activităţi pe care le-au implementat cele două şcoli şi apreciez foarte mult dedicaţia şi pasiunea de care au dat dovadă, atât elevii, cât şi profesorii”, conchide Knut Neumayer. Împreună cu participanţii, aceştea din urmă şi-au împărtăşit impresiile şi au vizionat un video creat de elevi  pe marginea mitului Dracula: „La workshop-ul de la Orhei ne-am propus să “spargem” mitul cu Dracula, personajul fabulos, care face ca disciplină şcolară ISTORIA să păstreze încă taine, umbre, fantome. Noua comunitate şcolară creată pentru câteva zile, a servit drept forţă de provocare pentru noi deschideri şi realizari. Parteneriatul transfrontalier ne-a unit în căutarea aceluiaşi adevăr”, relatează Dorina Vartic, profesoară de limba şi literatura română.

Proiectul ,,Dracula ... mit sau realitate” susţinut de ACES are drept scop descoperirea, prin intermediul mass-media,  a adevărului despre mitul lui Dracula şi  separarea lui de realitate. „Încă o dată am conştientizat: căutarea şi cunoaşterea nu poate fi închisă între hotare geografice sau temporale. Proiectele internaţionale înseamnă multă muncă, răbdare, responsabilitate şi dedicaţie. Este o experienţă unică atât pentru elevi, cât şi pentru profesori: învăţăm unii de la altii”, conchide Aliona Golub, coordonator de proiect.

 

Anastasia Volimbovschi