Un nou atelier de instruire şi planificare a activităţilor Fondului pentru Tineri Ialoveni



Membrii echipei Fondului pentru Tineri Ialoveni au participat la atelierul de instruire şi planificare a activităţilor desfăşurat în perioada 01-03 martie 2013 la Complexul de agrement „Stejăriş”. Coordonatorul programului şi moderatorul sesiunilor de lucru, Dl Sergiu Gurău, împreună cu membrii experimentaţi ai Fondului pentru Tineri Ialoveni  au instruit „proaspeţii tineri bancheri ialoveneni” în domeniul colectării de fonduri şi organizării concursului de proiecte pentru semenii lor.

Prima zi de lucru a început cu familiarizarea participanţilor cu conceptul, principiile, etapele de acţiune şi a rezultatelor Programului raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni”. Sesiunea respectivă fiind urmată de un bloc captivant şi interactiv cu jocuri de cunoaştere, formarea abilităţilor de comunicare şi team building. Ziua întîi a culminat cu organizarea Balului mascat al vedetelor, eveniment la care tinerii au demonstrat că sunt creativi şi s-au distrat după o săptămînă de studii.

altUrmătoarele două zile au fost dedicate instruirii şi consolidării capacităţilor în domeniul fundraising-ului şi grantmaking-ului, planificării acţiunilor pentru anul 2013 şi examinării regulamentului de organizare internă a echipei. Tinerii au învăţat modalităţi de colectare a fondurilor din comunitate şi au stabilit care acţiuni le vor practica în anul curent, au exersat o întîlnire faţă în faţă cu un agent economic şi şi-au distribuit responsabilităţi în organizarea evenimentelor speciale. Participanţii au avut posibilitatea să discute asupra greşelilor şi riscurilor care pot apărea în procesul de colectare a resurselor financiare. Sesiunea s-a încheiat cu elaborarea planului financiar anual.

Un subiect important abordat la acest atelier a fost „Organizarea şi desfăşurarea Programului de granturi mici pentru tineri, runda a VI-a”. Au fost studiate aspectele teoretice şi practice privind calendarul programului; lansarea şi promovarea concursului de proiecte mici; colectarea aplicaţiilor; criteriile de eligibilitate; selectarea proiectelor şi luarea deciziilor; ghidul solicitantului de finanţare; formularul de aplicare; codul de etică în grantmaking; implementarea şi monitorizarea proiectelor finanţate; raportarea narativă şi financiară.

Pascal Natalia din or. Ialoveni,una dintre cei opt noi voluntari ai Fondului pentru Tineri Ialoveni ne-a relatat că a trăit momente de neuitat: „Atelierul de instruire m-a făcut să descopăr o nouă latură a realităţii în care trăiesc tinerii din raion, totodată mi-a deschis noi oportunităţi de afirmare ca tînără activă şi posibilitatea de a învăţa lucruri noi. M-a motivat  să nu fiu indiferentă şi să acţionez în mod direct împreună cu întreaga echipă pentru soluţionarea problemelor tinerilor din r. Ialoveni şi încurajarea comportamentului filantropic în rîndul actorilor sociali. În aceste zile am fost înconjurată de o atmosferă prietenoasă şi am avut parte de momente care îmi vor rămîne în memorie pentru totdeauna”.

La sfîrşitul atelierului de lucru, Doina Creţu din comuna Zîmbreni a menţionat: M-am simţit extraordinar alături de colegii din noua echipă, asta datorită faptului că am fost deschişi spre colaborare, prietenoşi, plini de entuziasm şi ambiţie. Atelierul a fost bine organizat, am obţinut cunoştinţele necesare unui tînăr bancher şi informaţii utile pe care le vom utiliza în activitatea noastră de voluntariat. Pot afirma cu certitudine că mi-am consolidat abilităţile de comunicare, lucrul în echipă, am obţinut o imagine clară şi detaliată despre activitatea şi principiile de funcţionare a Fondului pentru Tineri Ialoveni”.

Reamintim că Programul "Fondul pentru Tineri Ialoveni" este coordonat  de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni cu suportul Fundaţiei Est-Europene din Moldova din resursele Agenţiei Suedeze pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (Sida/Asdi) prin intermediul Ambasadei Suediei la Chişinău. Programul este administrat de un grup de 13 tineri voluntari cu iniţiativă şi dorinţă de a se include în societate şi de a schimba viitorul tinerilor  prin finanţarea iniţiativelor şi proiectelor acestora. Această activitate oferă tinerilor posibilitatea de a fi utili societăţii şi a deveni mult mai încrezuţi în sine şi au parte de instruire specială.

Vezi mai multe detalii pe pagina noastră web www.fondultinerilor.md.

Cristina Corneci, sat. Văsieni
Petru Vîrlan, sat. Dănceni