RCTV “Memoria” şi Promo-LEX: CtEDO continuă să comunice noi cauze cu privire la aplicarea torturii în comisariatele de poliție



Alexei Tretiacov si Andrei Mernii, cetăţeni ai R.Moldova şi locuitori al mun. Chişinău, sunt alte victime ale colaboratorilor de poliţie, față de care a fost aplicată tortura și tratamentele inumane și degradante.

După o serie de procese în cadrul instanţelor de judecată naţionale unde a încercat, fără succes să îşi găsească dreptatea, la 30 aprilie 2010 a fost depusă o cerere la Curtea Europeană. La 25 ianuarie 2012, CtEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Tretiacov şi alţii v. Republica Moldova.

La 4 aprilie 2008, reclamanții au fost reținuți de către colaboratorii de poliție din cadrul Comisariatului de Poliție al s. Centru și au fost învinuiți de comiterea contravenţiilor administrative de ultragiere a colaboratorilor de poliţie şi opunerea de rezistenţă a acestora. Potrivit reclamanților, fiecare dintre ei a fost maltratat de către colaboratori de poliție ai Comisariatului de Poliție al s. Centru, cu scopul de a obține declarații auto-incriminatoare precum că au agresat poliţiştii în incinta unei cafenele. Tortura și tratamentele inumane și degradante au inclus lovituri cu diverse obiecte, inclusiv cu bastonul de cauciuc, peste diferite părți ale corpului reclamanților, precum şi alte acţiuni din partea colaboratorilor de poliție. Printre consecințe se enumeră  fractură a degetului mâinii, vicios consolidată din cauza lipsei asistenței medicale, traumatism cranio-cerebral închis, Hepatită cronică de etiologie virală C și alte probleme de sănătate. Reclamanţii au depus plângere în adresa CpDOM, prin care au relatat circumstanţele şi condiţiile în care au fost maltrataţi de către colaboratorii de poliţie. La referința Avocatului Parlamentar, reclamanţii au fost vizitaţi de către medicii RCTV “Memoria” şi au beneficiat ulterior de asistenţă de reabilitare din partea Centrului.

În fața CtEDO reclamanții pretind încălcarea art. 3 din Convenția Europeană, aplicarea relelor tratamente din partea poliției, detenția în condiții inumane și degradante, lipsa asistenței medicale în perioada de detenție, dar și incapacitatea de a investiga eficient plângerea lor cu privire la relele tratamente. De asemenea, reclamanţii susţin că ei nu au avut un recurs efectiv în faţa unei autorităţi naţionale pentru a invoca violarea art. 3 al Convenţiei şi pretind în continuare violarea art. 13 din Convenția Europeană.

În fața Curții Europene reclamanții sunt reprezentați de avocatul Postica Alexandru, Director Program Drepturile Omului din cadrul Asociației Promo-LEX.

Pentru mai multe detalii, contactaţi Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX, Avocat. tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: alex_postica@yahoo.co.uk
Ludmila Popovici, Director RCTV „Memoria”, tel. 079504809, e-mail: milapopovici@yahoo.com