UN GRUP DE COPII VA MONITORIZA IMPLEMENTAREA IN RM A CONVENTIEI CU PRIVIRE LA DREPTURILE COPILULUI



Un grup de copii va monitoriza implementarea Conventiei cu privire la drepturile copilului (CDC) in R. Moldova. Centrul de informare si documentare privind drepturile copilului (CIDDC) anunta concurs pentru constituirea grupului de monitorizare, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit CIDDC, copiii redau cel mai bine situatia privind respectarea drepturilor lor, deoarece vorbesc din experienta proprie si din cea a semenilor lor. Aceasta ajuta factorii de decizie sa perceapa cit mai aproape de realitate situatia copiilor. Grupul de lucru va avea misiunea de a prezenta diferitor membri ai societatii opinia copiilor cu privire la respectarea drepturilor cuprinse in CDC. Prin activitatea sa, grupul de lucru va oferi copiilor posibilitatea de a comunica si de a se exprima liber asupra diferitor aspecte legate de drepturile lor. Grupul va informa opinia publica, structurile guvernamentale, societatea civila, misiunile diplomatice despre evolutia respectarii CDC si actiunile care sunt necesare pentru imbunatatirea situatiei.

Grupul urmeaza a fi compus din 25 de copii cu virste intre 11 si 15 ani, care vor fi pregatiti sa observe modul in care CDC este aplicata in practica in R. Moldova. Grupul va fi constituit pentru o perioada de 2 ani si se va convoca anual in patru sedinte de informare si de lucru, a cite 3-4 zile fiecare (in perioada vacantelor scolare). In perioada dintre sedinte, membrii grupului de lucru vor avea de realizat sarcini care vor tine de informarea semenilor, studierea situatiei in propriile comunitati, intilniri cu alesii locali si functionarii responsabili de respectarea CDC etc.

Membru al grupului poate deveni orice baiat sau fata cu virsta cuprinsa intre 11 si 15 ani, care vrea sa contribuie la respectarea drepturilor copilului in comunitatea sa. Doritorii vor depune dosarele de participare la CIDDC pina in data de 20 mai curent. Dosarul va contine o scrisoare de motivatie, o scrisoare de sustinere din partea unui grup de semeni si o informatie despre respectarea drepturilor copilului in comunitatea solicitantului.

Conventia cu privire la Drepturile Copilului (CDC) este un tratat international adoptat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1989 cu scopul de a proteja si promova drepturile copiilor in intreaga lume. R. Moldova a ratificat Conventia, care a intrat in vigoare pentru Moldova in 1993.

 

http://www.info-prim.md/