NU UITA de drepturi si responsabilităţi online și "CONECTEAZĂ-TE CU RESPECT" de Ziua Siguranţei pe Internet



Astăzi, se celebrează Ziua Siguranţei pe Internet pentru promovarea utilizării intr-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, mai ales de către copii si adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

Ajunsă la editia a X-a, tema ediţiei 2013, este „Connect with respect” ("Conectează-te cu respect!") şi vizează abordarea subiectului unui Internet civilizat respectând  drepturi şi responsabilităţi online. Această initiativă a aparut ca raspuns la situaţia actuală din mediul online când orice utilizator de Internet sau creator de conţinut s-a lovit cel putin o data de impoliteţea şi lipsa de respect din mediul online, manifestate adesea din spatele unui profil anonim, concretizate în comentarii injurioase la sfârşit de articol sau în diverse discuţii pe forumuri.

La nivel european, rețelele INSAFE și INHOPE (Rețeaua europeană a centrelor siguranţei pe Internet și Asociația Internațională a liniilor telefonice pentru reclamaţii privind conţinutul indecent pe Internet, respectiv) marchează Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day, SID) printr-o serie de evenimente și activități încercând, astfel, anual, în a face Internetul un loc mai sigur și mai bun pentru copii și tineri. Din prima ediție, în 2004, interesul faţă de Ziua Siguranţei pe Internet a crescut foarte mult şi s-a răspândit pe 6 din cele 7 continente ale lumii, în peste 100 țări din întreaga lume; inclusiv toate cele 27 țări ale Uniunii Europene.

La moment, Republica Moldova nu este parte a reţelei europene însă, în ultimul timp, sunt înaintate tot mai multe iniţiative la nivel guvernamental, organizatii neguvernamentale, operatori din domeniul TIC  (tehnologiilor informaţionale şi comunicaţii) pentru consolidare a eforturilor, conștientizând faptul, că avem cu toții o responsabilitate comună de a face Internetul mai sigur, și mai bun, pentru toți.

Pornind de la premiza, cum putem face Internetul un mediu mai sigur pentru copiii din Republica Moldova, Centrul International “La Strada”, a lansat portalul informativ şi interactiv SigurOnline.md cu sfaturi utile atât copiilor, părintilor şi profesorilor, cât si publicului larg, despre cum se pot proteja copiii de acţiunile negative ce pot avea loc în spaţiul virtual, precum şi încurajarea raportării online a cazurilor de abuz sexual.

In contextul Zilei Siguranţei pe Internet, au fost planificate mai multe activităţi. Pentru detalii accesati www.siguronline.mdSocietatea civila in Imagini

Articol adaugat de: Angela Palancean